Tady končí sranda! Elektřina zdraží o 65,7 %, plyn o 38,8 % | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tady končí sranda! Elektřina zdraží o 65,7 %, plyn o 38,8 %

Elektřina zdraží více než plyn.
Elektřina zdraží více než plyn. (shutterstoc)

Žádný zázrak se nekoná! Přestože dodavatelé energií jeden po druhém ohlašují, že snižují cenu elektřiny i plynu, Energetický regulační úřad (ERÚ) tomu dal stopku. Včera jen lehce zmírnil děsivé zdražení, které navrhl už na konci října. Průměrná domácnost zaplatí ročně o cca 3300 Kč více.

Ve vyúčtování platí odběratelé dvě složky ceny. Jedna je neregulovaná a určují ji dodavatelé (a výběrem dodavatele ji můžete ovlivnit), ta druhá podléhá cenovému rozhodnutí ERÚ a ovlivnit ji nemůžete. Díky zlevňování jsme se mohli těšit na úsporu. Jenže tu nám sebere zdražení regulované části, elektřina jde nahoru o 65,7 procenta, plyn o 38,8 procenta.

Zatímco u plynu se zdražení regulátora nejspíš vykompenzuje snížením cen dodavatelů, u elektřiny máme smůlu. Celková cena se zvýší o více než deset procent. „Jsme vázáni energetickým zákonem, který jasně říká, že regulované ceny musejí pokrývat ekonomicky oprávněné náklady provozu energetických soustav,“ říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ, podle kterého jeho úřad vyčerpal své zákonné limity bezezbytku.

Odnesou to zákazníci?

Regulovaná část elektřiny na hladině vysokého napětí stoupne velkoodběratelům meziročně o 105,5 procenta, na velmi vysokém napětí pak o 190,9 procenta. U plynu se regulované ceny velkoodběratelům zvýší meziročně o 41,8 procenta. Dá se tak očekávat, že výrobci (ať už čehokoliv) zdražení energií promítnou do cen pro koncové zákazníky.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.