Spor kvůli píchačkám: Soudci žalují soud | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Spor kvůli píchačkám: Soudci žalují soud

Nárok na stravenky, to je oč tu běží...
Nárok na stravenky, to je oč tu běží... (Foto Aha! – Michal Israel Volf, ara)

Chcete stravenky? Přijďte do práce! S touto podmínkou přišel za svými kolegy předseda Okresního soudu v Děčíně Jan Tichý. Místo pochopení se dočkal žaloby, kterou včera začal projednávat soud v Lounech.

Na počátku byl nový docházkový systém. Soudci dostali čipové karty na záznam svých příchodů i odchodů ze soudu, což by pomohlo třeba v případě, že by v budově hořelo. Nahradily docházkovou knihu. „Některé vepsané údaje neodpovídaly skutečnosti, dnes mají soudci evidovat elektronicky jen skutečnou přítomnost v soudní budově,“ vysvětluje Tichý.

Novinka, se kterou přišel, je už u všech ostatních severočeských soudů běžná. Když ale zjistil, že ji několik jeho kolegů bojkotuje, přidal podmínku, která je měla přimět k jejímu dodržování. Upravil vnitřní předpisy o poskytování stravenek a právo na ně podmínil alespoň třemi hodinami v každém pracovním dni řádně odpracovanými a zaevidovanými přímo v budově soudu.

Podmínka se ale nelíbí sedmi děčínským soudcům, kteří na vedení soudu podali žalobu do Loun. Vadí jim čipy i nutnost chodit na soud. „Funkce soudce je veřejnou funkcí, není vykonávána v pracovním poměru. Musí být připraven vykonat při určitou činnost kdykoliv, soudce je soudcem 24 hodin denně sedm dní v týdnu,“ píší v žalobě. Tichý to ale vidí jinak. „Vazba stravovacího benefitu na odpracovanou dobu je založena právními předpisy, výslovně též pro soudce,“ uvádí předseda.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.