Vyznáte se v zaměstnaneckých výhodách? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vyznáte se v zaměstnaneckých výhodách?

Výhody alias benefity, které poskytuje svým zaměstnancům šéf, už dávno nejsou jen stravenky. Čím dál víc zaměstnavatelů poskytuje i poukázky k využití volného času. A místo papírových poukázek frčí elektronické karty. Jak je správně využít?

*Co řešit stravenkou kartou

Stejně jako s klasickými papírovými stravenkami s ní můžete platit jídlo v restauraci nebo nákup potravin. Výše platby má ale strop. „Stravenková karta má stanovený limit na jednu útratu ve výši 500 Kč,“ říká Marek Pražák, mluvčí společnosti Edenred.

*Zaplatíte za sport i léky

Někteří zaměstnavatelé nabízí i tzv. volnočasové benefity. Je možné s nimi zaplatit např. v cestovní kanceláři, koupit permanentku do fitness centra nebo bazénu, lístky na koncert, knihy, učebnice nebo zboží v lékárnách či optikách.

*Letenky nekoupíte

Pokud chcete pomocí benefitů zaplatit dovolenou, musíte počítat s určitými omezeními. „Z volnočasových benefitů lze zaplatit celá dovolená u cestovní kanceláře nebo pouze ubytování. Nelze za ně nakupovat letenky nebo jinou dopravu, ta musí být součástí například zájezdu,“ vysvětluje Tereza Knířová ze společnosti Sodexo Benefity.

*Dovolená má svůj strop

Maximální částku, kterou můžete pomocí benefitů za dovolenou zaplatit, určuje zákon. „U cestování je legislativní omezení na 20 000 Kč ročně pro jednoho zaměstnance u jednoho zaměstnavatele,“ říká Knířová. Pokud je například dovolená zakoupená v cestovní kanceláři dražší, je samozřejmě možné zaplatit část benefity a zbytek doplatit jinak.

*Jak dlouho peníze vydrží

Výhodou elektronických karet je delší životnost benefitů než u papírové varianty. Platnost benefitů pro volný čas je až 24 měsíců, platnost příspěvků na stravování je až 16 měsíců.

*Využít lze i slevy

Pomocí volnočasových benefitů je možné platit nejen v hotelech a penzionech, ale i na slevových serverech. Podmínkou je ale to, že benefity využijete na úhradu volnočasových aktivit, například na nákup rekreačního pobytu nebo kulturní či sportovní akce.

*Všechno zaplatit nejde

„Za stravenky není možné nakupovat alkoholické nápoje, tabákové zboží a rovněž s nimi nelze platit ani za další nepotravinářské zboží,“ objasňuje Pražák. Za volnočasové benefity zase není možné koupit např. spotřební zboží, jako je oblečení nebo elektronika, letenky, jízdenky, dálniční známky nebo cestovní pojištění.

3 výhody benefitové karty

• snadné placení kartou nebo přes aplikaci
• zaplatíte přesnou částku
• pokud kartu ztratíte, o benefity nepřijdete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.