Fiala dostal v Africe stopku! Opozice: Vládní výroky narazily | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Fiala dostal v Africe stopku! Opozice: Vládní výroky narazily

Fialovi zrušili návštěvu Nigérie: Kvůli podpoře Izraele?
Fialovi zrušili návštěvu Nigérie: Kvůli podpoře Izraele? (reprofoto X Petr Fiala/Archiv Blesku)

Návštěva Nigérie měla být vrcholem cesty premiéra Petra Fialy (59, ODS) po Africe. Na poslední chvíli ale byla jeho zastávka zrušena, a on tak musel déle zůstat v Keni. Podle zdrojů Aha! je za tím podpora Izraele a výroky o vystoupení z OSN.

Nejlidnatější země Afriky zrušila návštěvu české delegace s odůvodněním, že pro ni nemůže zajistit odpovídající program. Fiala tak zůstal déle v Keni. Podle premiérova mluvčího Václav Smolky to ale paradoxně pomohlo vztahům s Keňou, protože na ni zbylo víc času. Za zrušenou cestou do Nigérie, kde se měl Fiala setkat s čelními představiteli státu, je podle zdrojů Aha! z diplomacie česká podpora Izraele. Místopředseda zahraničního výboru ve Sněmovně Jaroslav Bžoch (39, ANO) ale říká, že není problém v podpoře jako takové, jako spíš v aktivistickém přístupu některých členů vlády.

Premiér Petr Fiala jednal s keňským prezidentem Williamem Rutem (7.11.2023)

Zmínil nejen halení se do izraelských vlajek, ale i výrok ministryně obrany Jany Černochové (50, ODS), že by Česko mělo vystoupit z OSN, protože nemá co dělat v organizaci, která fandí teroristům. „To nenechá chladné naše partnery v Arábii či v Africe, které my potřebujeme. I když třeba nemají tak vstřícný vztah k Palestině, tak musí přemýšlet nad svým domácím publikem a zda je teď správné přijmout tak jednostranně zaměřenou delegaci,“ řekl Bžoch. Redakce Aha! se proto Černochové zeptala, zda není načase, aby svoje vyjádření korigovala. „Nebudu! Prostě jsem řekla pravdu o OSN, že je bohužel bezzubá a antisemitská,“ napsala a k silné podpoře Izraele Českem dodala... „Nemáme se za co stydět, je to český pevný postoj.“



Přečtěte si
AHel
14. 11. 2023 • 17:28

Nemusím nic psát, všechno podstatné už napsali přispěvatelé pode mnou...smutné...

ELLA Průšová
13. 11. 2023 • 18:32

Stopku? Ten měl dostat přes svojí prolhanou hu-bu!

Uživatel_5337246
11. 11. 2023 • 08:22

Ministryně války ať mluví za sebe a neříká že Česko má vystoupit z OSN.Je až neskutečné ,kam ji dohnala pýcha a drzost.

hejhej
8. 11. 2023 • 09:59

Nejen Fiala a nejen v Africe jsou k smíchu, stačí když někdo z toho hloupého slepence promluví.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.