Požár zasáhl čtyři generace jedné rodiny: Za 10 minut přišli o všechno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Požár zasáhl čtyři generace jedné rodiny: Za 10 minut přišli o všechno!

Manželé David a Veronika Camfrlovi u zbytků svého domu.
Manželé David a Veronika Camfrlovi u zbytků svého domu. (Foto Aha! – Michal Charbulák)

Obrovské neštěstí zasáhlo rodinu Camfrlových z Lhotky u Litultovic na Opavsku. Popelem lehl dům, ve kterém žily čtyři její generace! Devíti členům rodiny nezůstalo vůbec nic. Nemají ani dílnu, která je živila.

Dům se zničehonic ocitl 12. října v jednom ohni. David Camfrla (33) byl jako jediný venku a lepil fasádu. „Seběhlo se to hrozně rychle. Ucítil jsem kouř z garáže, vletěl jsem tam, ale už bylo všechno v plamenech. Žena s našimi třemi dětmi byla doma, šla zrovna dělat oběd,“ líčil muž. „Dole byli babička s dědou, nahoře mamka. Jen taťka byl v práci. Rychle jsme všechny vyvedli ven. Pak jsme chtěli vzít klíčky a rychle vyvézt auto ven, ale to už začaly padat trámy. Do deseti minut bylo po všem,“ řekla zdrceně Davidova manželka Veronika (32).

Manželé Camfrlovi si museli provizorně zajistit bydlení u příbuzných až 30 kilometrů daleko. Jejich děti bolí ztráta milovaných hraček, dospělé pak ztráta jejich malé firmy na dřevěné výrobky. „Byl to veškerý zdroj naší obživy,“ hlesla Veronika. Nad domem i dílnou trávila rodina hodiny času každý den. „Nechali jsme tu srdce, vše jsme si sami budovali, opravili, roky jsme žili s dětmi ve dvou pokojích a vše bylo skoro hotovo. Teď je to pryč,“ klopí manželé zrak. „Jsme aspoň rádi za to, že se nikomu nic nestalo,“ dodávají.

Pomáhají, jak mohou

Obec takřka okamžitě zřídila na podporu rodiny obecní transparentní účet. „Případné dárce bych rád informoval, že dary poputují příjemcům vždy prostřednictvím obce. O uvolnění peněz z účtu vždy rozhodne zastupitelstvo po dohodě s konečnými příjemci daru,“ podotkl starosta Jan Houdek. Informace o pomoci rodině lze najít na webu obce lhotkaulitultovic.cz

Příčina zatím nejasná

Požár likvidovalo 12 jednotek hasičů. Museli vyhlásit druhý stupeň požárního poplachu a dovážet vodu cisternami. Bylo nutné rozebrat i střešní konstrukci, aby hasiče při zásahu neohrožovaly padající trámy. Příčina požáru zatím není jasná. Škoda se vyšplhala na 10 milionů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.