Na Moravu dorazili Chorvati: Mluví česky, jak když bičem mrská | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Na Moravu dorazili Chorvati: Mluví česky, jak když bičem mrská

Na slavnosti účinkovaly soubory z Česka, Slovenska, Polska a Chorvatska.
Na slavnosti účinkovaly soubory z Česka, Slovenska, Polska a Chorvatska.  (Foto Aha! – Slávka Červená, Václav Raštica)

Hovořili plynně českým jazykem a smažili výtečné bramboráky. Jen málokdo by tušil, že na slavnosti poděkování za úrodu, neboli dožínky, zavítala do Buchlovic na Uherskohradišťsku česká menšina z Chorvatska. Konkrétně z České besedy v Lipovci.

I Češi od 18. století migrovali. „Jsme už šestá generace. Když z tamního území vyhnali Turky, hrabě Jankovič potřeboval zkulturnit lesy a bažiny, půdu. Lidé tam šli a usadili se. Lipovec byla první čistě česká vesnice s 28 čísly,“ vyprávěla Blaženka Bukačová (73). Dříve dostal majetek nejstarší ze synů. Ostatní se museli o sebe postarat. „Z manželovy strany tak odešlo šest dětí z Opočnice. Někteří z nás vědí, kde mají v Česku kořeny, někteří ne. Ale tradice dodržujeme stále,“ dodala paní Blaženka, která pracovala léta na jatkách. V chorvatském Lipovci mají malou českou školu i mateřskou školku. Středoškoláci jezdí do Daruvaru. „Už v šesti generacích mluvíme česky a vaříme hlavně česká jídla,“ popisovala učitelka němčiny Ina Turková (38). „Manželství jsou u nás česká i smíšená. Záleží, jak se kdo zamiluje,“ smála se. Její předkové pocházeli z Písku.

Dvě stovky nadšenců

Česká beseda v Lipovci má 200 členů. „Slavíme Mikuláše, děláme vánoční koncerty. Největší slavností jsou dožínky. To se sejde 33 spolků z oblasti Daruvaru,“ přiblížila předsedkyně České besedy Lipovec Mája Krejčová (43).

Historik Zdeněk Pokluda: Zalidnili a zúrodnili

Uhry V 18. století se habsburským armádám dařilo vítězit nad Turky a vytlačovat je z území Uher, kde je dnešního Chorvatsko. „Bylo to za vlády Marie Terezie. Znovudobyté území bylo třeba zalidnit a přírodu zkulturnit. Využila toho početná skupina Čechů, kteří tam hledali obživu a už tam zůstali. V místě, kde je dnes Daruvar, měl zámek kníže Antun Jankovič. Ten vlastnil lesy a pozemky, které noví příchozí přetvořili tak, aby se tam dalo žít.“ + hlavička historik

Víte že...

...česká komunita v Chorvatsku je nejpočetnější českou krajanskou skupinou v jihovýchodní Evropě? Tato menšina sídlí zejména v okolí města Daruvar. K české národnosti se hlásí osm tisíc lidí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.