Kriminalisté vzpomínají na taxikáře: Expřítelkyni zohavil kyselinou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Kriminalisté vzpomínají na taxikáře: Expřítelkyni zohavil kyselinou!

Martinu (tehdy 25) její expřítel Jan Dubský (tehdy 38) v roce 2013 zohavil a téměř zabil kyselinou sírovou,
Martinu (tehdy 25) její expřítel Jan Dubský (tehdy 38) v roce 2013 zohavil a téměř zabil kyselinou sírovou, (Zbyněk Schnapka, Facebook)

Hrobové ticho panovalo v zaplněné studovně vědecké knihovny v Plzni. Posluchači silně otřásl záznam části výslechu mladé ženy. Martinu (tehdy 25) její expřítel Jan Dubský (tehdy 38) v roce 2013 zohavil a téměř zabil kyselinou sírovou. Jeho zločin nemá v našich končinách obdoby.

Příběh neobyčejné krutosti se začal odvíjet 18. listopadu před deseti lety. Toho rána otevřel v plzeňské čtvrti Lobzy taxikář Jan Dubský dveře auta, ve kterém seděla Martina, a polil ji 33procentní kyselinou sírovou. Překvapená oběť část žíraviny dokonce polkla. „Pálilo to, bylo to jako horký čaj, jako by na mě něco nalil z termohrnku,“ popisovala při prvním z výslechů poleptaná žena.

Zničený zrak

Balancovala mezi životem a smrtí. „Kdyby se mi protrhl žaludek, slabý jako papír, zemřela bych. Podstoupila jsem operace, sloupli mi odumřelou kůži z rukou a nohou, bylo to strašně bolestivé, brečela jsem,“ popisovala. Přišla o ucho, část nosu, na obličeji a končetinách má transplantovanou vlastní kůži. „Mám zasažené obě oči, jsem slepá,“ emotivně tehdy vypověděla kriminalistce Michaele Noskové.

Kriminalisté František Müller a Michaela Nosková.

Neunesl rozchod

Ta na brutální případ vzpomínala při přednášce o plzeňských zločinech spolu s kolegou Františkem Müllerem. „Podle znaleckého posudku je Dubský narcista, nesnesl, že se s ním Martina rozešla. Předtím vztahy ukončoval on,“ uvedl Müller. Útočník si za mřížemi odpykává 23 let. Nikdy se nepřiznal.

Krutost k narozeninám

Dubský žil dlouhá léta s přítelkyní v jejím domě na okraji Plzně. Tři poslední roky udržoval i vztah s Martinou. Ta se s ním ale koncem srpna 2013 rozešla. „Podle jejich známých rozchod velmi těžce nesl, posílal jí hanlivé SMS,“ řekl Müller. Martina navázala nový vztah a v hlavě Dubského uzrál šílený plán. Kyselinou útočil v den svých narozenin.

Útok ji nezlomil

Martině kyselina vzala zrak, popáleniny 3. stupně měla na 30 procentech těla. Operace, bolest ani jizvy ji ale nezlomily. Pět let po útoku spoluzakládá projekt Burn Fighters na pomoc a podporu lidem s popáleninami. Věnuje se osvětě, motivuje zraněné, aby nic nevzdávali. Letos v červnu statečnou ženu potkalo obrovské štěstí, s manželem přivítali na svět syna.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.