Pád letadla na Berounsku: Zahynul starosta Zaječova | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Pád letadla na Berounsku: Zahynul starosta Zaječova

V popředí stojí zbytky zdiva, do kterého letadlo narazilo a dál na zahradě je z levé strany vidět zadní část bílého domu.
V popředí stojí zbytky zdiva, do kterého letadlo narazilo a dál na zahradě je z levé strany vidět zadní část bílého domu. (Foto – Robert Klejch/Aha!, internet)

Dva lidské životy vyhasly při nehodě ultralehkého letadla v Tlusticích u Hořovic na Berounsku. Posádka, Starosta nedaleké obce Zaječov Vladimír H. (†35) a instruktor letecké školy Milan S. (†48) zde včera před devátou hodinou ranní spadli s letounem přímo na zahradu rodinného domu, kde se v tu chvíli naštěstí nikdo nenacházel.

Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému, včetně dvou vrtulníků leteckých záchranných služeb z Prahy a Plzně. „Na místě jsme měli v péči dva těžce zraněné pacienty, oba muži utrpěli těžká mnohočetná poranění. I přes snahu všech posádek na místě a zhruba 40 minut trvající resuscitaci svým zraněním bohužel podlehli,“ sdělila Aha! mluvčí záchranářů Monika Nováková. Přesná příčina neštěstí je nyní předmětem intenzivního vyšetřování. Nicméně ani ne 200 metrů od místa nehody se rozprostírá přistávací dráha malého letiště s leteckou školou. Mohlo se tudíž s vysokou pravědopobností jednat od nepovedený vzlet či přistání. „Příčiny a okolnosti pádu letadla s těmito tragickými následky budou zjišťovat berounští kriminalisté ve spolupráci s pracovníky Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod,“ dodala policejní mluvčí Michaela Richterová s tím, že u zemřelých byla nařízen soudní pitva pro přesné zjištění příčiny smrti.

Závada na motoru?

Podle jednoho z očitých svědků vydával motor letadla zvláštní, nepřirozené zvuky. „Já jsem to viděl tady u obecního úřadu, jak vzlítlo a letělo asi 100 metrů nad zemí, ale z motoru šel takový nepravidelný chod. Chvíli vrčelo, chvíli zase ne, až vrávoralo z jedné strany na druhou, až obloukem zmizelo za horizont.Takovéhle neštěstí se tu stalo, co si pamatuji, poprvé,“ diskrétně prozradil očitý svědek z Tlustic.

Odnesla to zahrada

Nechybělo málo a letadlo kromě by kromě sebe zničilo i rodinný dům. Stroj však »štastně« dopadl na zadní stranu a rozmetal jen rozestavěnnou zděnou kůlnu. „Při dopadu se nedaleko ozvala hrozná rána jako, když auto narazí do zdi,“ dodal svědek

Instruktor a starosta

V kabině se podle informací Aha! nacházel instruktor letecké školy Hořovice Milan S. (†48) a starosta obce Zaječov Vladimír H. (†35). „S panem starostou už vás bohužel nespojím. Měl nehodu v letadle,“ sdělil místostarosta Pavel Kříž. „Pana Milana S. jsem znala byl to manželův kamarád. Vždycky byl veselej a pan starosta u něj zrovna dělal pilotní zkoušky,“ sdělila jedna z obyvatelek Tlustice.

Výčet nedávných nehod malých letadel v ČR

27. září 2019 - V lese u obce Petrovice u Měčína na Klatovsku našla policie malé letadlo a dva mrtvé.

24. dubna 2020 - Při nehodě malého letadla u Milotic na Hodonínsku zemřeli dva muži (46,31), stroj shořel.

27. srpna 2021 - Na mosteckém letišti Braňany havarovalo malé motorové letadlo. Dva lidé na místě zemřeli, jeden dospělý a jeden nezletilý.

4. září 2021 - U Žiliny na Kladensku se zřítilo do pole malé letadlo. Na místě zemřeli dva lidé.

24. října 2022 - Mezi obcemi Horní Vlčkovce a Brod v Královéhradeckém kraji havarovalo ultralehké letadlo, nehodu nepřežili dva lidé.

12. září 2023 - Dva muži nepřežili pád ultralightu v Tlusticích na Berounsku. Stroj spadl na zahradu u rodinného domu, na níž nikdo nebyl.

Pád ultralightu v Tlusticích nepřežili dva muži. Letoun spadl na zahradu rodinného domu.

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.