Blázinec na jezeře Loch Ness: Velký hon na Nessie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Blázinec na jezeře Loch Ness: Velký hon na Nessie!

Fotografie Nessie byla dlouho přesvědčeným důkazem.
Fotografie Nessie byla dlouho přesvědčeným důkazem. (Foto Profimedia.cz, Reuters)

Tak tohle jezero ještě nezažilo. Lochneskou příšeru nikdy v minulosti nehledalo tolik lidí a s takovým vybavením. Nechyběly vojenské drony s infračervenými kamerami a sonarové sondy nové generace, které dokážou skenovat vodní plochu až do hloubky více než 210 metrů. A výsledek? NULA...

Lidé přijížděli z celého světa, aby se mohli zúčastnit největšího koordinovaného »lovu« na záhadnou nestvůru hlubin skotského jezera Loch Ness. Nejméně 200 lidí ji během víkendu neúnavně hledalo na místě, někteří brázdili jezero na člunech, jiní podél pobřeží. Další stovky milovníků legendy o Nessie bedlivě sledovaly přenosy webových kamer rozmístěných kolem jezera v naději, že lochnesku zahlédnou na nich.

Výsledek? Na začátku panovalo velké vzrušení, protože podvodní sonar zachytil poblíž hradu Urquhart čtyři zvláštní zvuky. „Když jsme nastavovali zařízení, hydrofony zachytily čtyři různé zvuky,“ řekl Alan McKenna z dobrovolnické skupiny Loch Ness Exploration (LNE). Ale vše stejně dopadlo dle očekávání - zase unikla! Za zmínku jistě stojí, že nejnovější expedici neuskutečnila žádná významná Akademická instituce, nýbrž nedávno znovuotevřené marketingové oddělení Loch Ness Centre, které pochopitelně usiluje o maximální publicitu. Vážný vědecký výzkum tohoto druhu může totiž trvat měsíce, ne-li roky a tento byl rozložen do pouhých dvou dnů.

Příšera z jezera Loch Ness je velkou atrakcí.

90 let fascinace...

Mýtus o lochneské příšeře sahá až ke St Columbovi, který dle příběhu odehnal bestii útočící na vesničany na břehu jezera léta páně 565. Až v roce 1933 však legenda začala fascinovat celý svět. Aldie Mackay, manažerka hotelu Drumnadrochit, tehdy vběhla do baru, a řekla, že jela po silnici z Invernessu a uviděla nějakou »rybu podobnou velrybě«. Příběhu se chytla média a následovala smršť dalších nahlášených pozorování, list The Daily Mail dokonce najal slavného afrického lovce velké zvěře Marmaduke Wetherella (†56), který nahlásil stopy čtyřnohého zvířete. Provalilo se však, že stopy byly ve skutečnosti obtisky tehdy populárních košů na papír ve formě chodidla hrocha.

Podvržené foto

Jediným důkazem o existenci Nessie byla po mnoho let tato fotografie. V roce 1994 se však ukázalo, že se jednalo jen o model vytvořený z hračky – ponorky. Vše práskl až na smrtelné posteli modelář...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.