Jedinečný kalendář: Pomůže vdovám a sirotkům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jedinečný kalendář: Pomůže vdovám a sirotkům!

Takový pohled se nabízí třikrát denně už pouze tam, kde jde parta havířů ze šichty. Po každém úspěšném vyfárání ve zdraví panovala a panuje dobrá nálada. Jde se domů.
Takový pohled se nabízí třikrát denně už pouze tam, kde jde parta havířů ze šichty. Po každém úspěšném vyfárání ve zdraví panovala a panuje dobrá nálada. Jde se domů. (Foto Aha! – Karel Janeček, Boris Renner)

Bohulibý počin pomůže potřebným! Ostravský fotograf Boris Renner (58), který zvěčňuje odcházející svět hornictví, vybral dvanáct působivých snímků a vytvořil z nich jedinečný kalendář. Výtěžek z jeho prodeje je určen vdovám a sirotkům po havířích.

Po roční přestávce se fotograf rozhodl znovu vrátit obrazem zpět do drsných, ale také poetických časů na Ostravsku. Nemohl se vzdálit daleko od důlní činnosti, která je úzce spojena právě s ostravsko-karvinským těžebním revírem. Nový nástěnný kalendář nazvaný Zdař Bůh! 2024 vykresluje příběh hornického cechu v průběhu let od počátku minulého století až po současnost.

„Náhodou jsem se dozvěděl, že již poslední činný černouhelný Důl ČSM ve Stonavě oslaví letos 55. výročí uvedení do provozu, a díky těžařům z OKD vznikl tento unikátní a charitativní kalendář,“ prozradil Aha! Boris Renner. Kalendářů je vytištěno 750 kusů. Zájemci si je budou moci koupit 2. září na Hornických slavnostech v Karviné a 9. září během 27. setkání hornických měst na Slezskoostravském hradě.

Fárání i doktor

Pozorní objeví na stránkách kalendáře momentky z již zaniklého Dolu Hlubina. Interiéry tvořily provozy jámy Michal i zmíněného Dolu ČSM. „Uvidí výjevy z hornické kolonie, třídírny uhlí v podzemí, z fárání ze šichty i vyšetření u lékaře, pietu hornické vdovy s dětmi u hrobu otce, zavaleného havíře,“ doplnil fotograf.

VIDEO:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.