Strašlivá smrt pod horou parmezánu: Itala pohřbilo 16 600 kol sýra
Výroba sýra byla jeho život. A nakonec i smrt. Italský farmář Giacomo Chiapparini (†75) zahynul strašlivou smrtí, když se na něj ve sklepě zhroutily regály s tisíci koly lahodného sýra Grana Padano!
Podle policejní rekonstrukce šel Chiapparini do skladu zřejmě obracet a očistit sýry pomocí speciálního robota. Jenže během manipulace s automatickými regály se jedno z vyšších pater z neznámých příčin zřítilo a spustilo děsivý dominový efekt, který nebohého sýraře pohřbil pod 16 600 koly sýra!
Několik zaměstnanců, včetně podnikatelova syna, zaslechlo padající regály a přispěchalo do skladu k rozpoutané zkáze. Na místo neštěstí se sjely hasičské jednotky ze všech okolních měst. Záchranáři se snažili farmáře vyprostit celou noc, ale marně. „Strávili jsme vyčerpávajících 12 hodin ručním stěhováním sýrů a regálů, než jsme našli jeho tělo v pondělí kolem deváté ráno,“ smutně prohlásil jeden z hasičů Antonio Dusi.
Zpráva o Chiappariniho tragické smrti zasáhla místní sýrařskou komunitu, v níž během života získal mnoho ocenění. „Vyráběl sýr celý život. Pracoval na farmě svého otce jako pachtýř se svým bratrem, než se v roce 1977 oddělil a koupil si vlastní farmu,“ vysvětlila truchlící dcera Maria. „Na začátku měl jen 26 krav, traktor, bagr, půl kůlny a pozemek,“ dodala. Kromě ztráty dědečka se bude muset rodina vypořádat i s velkou finanční ztrátou, sklad s 26 regály je poničen a značná část z 660 tun sýra už nepůjde zachránit. Nových bochníků přitom sýrařství vyprodukuje jen asi 50 denně...
Podobný parmezánu
Kolo sýra Grana Padano váží až 40 kilogramů. S pravým parmezánem (Parmigiano Reggiano) je často zaměňován, jde ovšem o jeho levnější alternativu. Vyrábí se z jiného typu kravského mléka a v jiných oblastech, s povolenou přidanou chemií (konzervant E1105 lysozym). Oba sýry spojuje zrnitá struktura, jemně nažloutlá barva a aroma (u parmezánu silnější).