Strašlivá smrt pod horou parmezánu: Itala pohřbilo 16 600 kol sýra | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Strašlivá smrt pod horou parmezánu: Itala pohřbilo 16 600 kol sýra

Sýrařova farma nedaleko Milána.
Sýrařova farma nedaleko Milána. (Foto Hasiči, Grana Padano)

Výroba sýra byla jeho život. A nakonec i smrt. Italský farmář Giacomo Chiapparini (†75) zahynul strašlivou smrtí, když se na něj ve sklepě zhroutily regály s tisíci koly lahodného sýra Grana Padano!

Podle policejní rekonstrukce šel Chiapparini do skladu zřejmě obracet a očistit sýry pomocí speciálního robota. Jenže během manipulace s automatickými regály se jedno z vyšších pater z neznámých příčin zřítilo a spustilo děsivý dominový efekt, který nebohého sýraře pohřbil pod 16 600 koly sýra!

Několik zaměstnanců, včetně podnikatelova syna, zaslechlo padající regály a přispěchalo do skladu k rozpoutané zkáze. Na místo neštěstí se sjely hasičské jednotky ze všech okolních měst. Záchranáři se snažili farmáře vyprostit celou noc, ale marně. „Strávili jsme vyčerpávajících 12 hodin ručním stěhováním sýrů a regálů, než jsme našli jeho tělo v pondělí kolem deváté ráno,“ smutně prohlásil jeden z hasičů Antonio Dusi.

Záchranáři se snažili farmáře vyprostit celou noc, ale marně.

Zpráva o Chiappariniho tragické smrti zasáhla místní sýrařskou komunitu, v níž během života získal mnoho ocenění. „Vyráběl sýr celý život. Pracoval na farmě svého otce jako pachtýř se svým bratrem, než se v roce 1977 oddělil a koupil si vlastní farmu,“ vysvětlila truchlící dcera Maria. „Na začátku měl jen 26 krav, traktor, bagr, půl kůlny a pozemek,“ dodala. Kromě ztráty dědečka se bude muset rodina vypořádat i s velkou finanční ztrátou, sklad s 26 regály je poničen a značná část z 660 tun sýra už nepůjde zachránit. Nových bochníků přitom sýrařství vyprodukuje jen asi 50 denně... 

Podobný parmezánu

Kolo sýra Grana Padano váží až 40 kilogramů. S pravým parmezánem (Parmigiano Reggiano) je často zaměňován, jde ovšem o jeho levnější alternativu. Vyrábí se z jiného typu kravského mléka a v jiných oblastech, s povolenou přidanou chemií (konzervant E1105 lysozym). Oba sýry spojuje zrnitá struktura, jemně nažloutlá barva a aroma (u parmezánu silnější).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.