Mezná postavila hasičům kapličku: Složili se na ni místní | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Mezná postavila hasičům kapličku: Složili se na ni místní

Kaplička stála 50 000 Kč.
Kaplička stála 50 000 Kč. (Foto Aha! – Michal I. Volf)

Svatý Florián nově střeží obec Mezná, která loni čelila mohutnému požáru v Českém Švýcarsku. Patrona hasičů namaloval slovenský výtvarník Gejza Barczi. „Je to dar obci, ve které žije můj syn,“ vysvětlil.

Obraz sám přivezl a včera ho zástupci místního spolku Ostrostřelci umístili do nově postavené kapličky. Složili se na ni místní obyvatelé. „Podařilo se vybrat 50 tisíc. Za ně jsme ji pořídili jako poděkování hasičům, kteří tu loni při hašení nasazovali životy,“ uvedl předseda Ostrostřelců Josef Trhlík.

Právě Mezná se stala symbolem loňské katastrofy, při které tu několik lidí přišlo o střechu nad hlavou poté, co jejich domy sežehly mohutné plameny. „Pro zdejší lidi jsou naši hasiči opravdoví hrdinové. A díky této kapličce se na ně nikdy nezapomene,“ dodal Zdeněk Pánek, starosta Hřenska, pod které Mezná spadá. V sobotu bude kaplička slavnostně vysvěcena.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.