Ministr Jurečka potěšil: Nové zvýšení důchodů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 8. května 2024

Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor

Ministr Jurečka potěšil: Nové zvýšení důchodů!

Tisková konference Mariana Jurečky ke starobním důchodům. (17. 7. 2023
Tisková konference Mariana Jurečky ke starobním důchodům. (17. 7. 2023 (Blesk, Profimedia)

Současná průměrná penze v Česku je 20 200 korun. Za půl roku by to ale mělo být zhruba o 400 korun více. Oznámil to včera ministr práce Marian Jurečka (42, KDU-ČSL) s tím, kolik přesně to bude, se rozhodne až po létě.

„Odhadujeme, že průměrný starobní důchod, který je teď po červnové mimořádné valorizaci 20 200 korun, dojde na konci roku díky novým výměrám nových důchodů na 20 300 korun,“ prohlásil Jurečka. Ten také oznámil, že v září bude mít jeho rezort přesný výpočet valorizace, která bude 1. ledna 2024. „Z dat, která známe, víme, že to bude zhruba o 400 korun více. Dostaneme se v průměrné výši na 20 700 korun. Tato část půjde plně do základní výměry důchodů,“ dodal Jurečka. Podle něho by navýšení mělo státní kasu vyjít příští rok asi na 13 miliard korun.

Stabilní penze?

Od Nového roku přijde také změna v pravidlech na zvyšování důchodů. Zatímco při pravidelných valorizacích se každý leden penze zvyšovaly o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd, nově by se vedle inflace měla započítávat už jen třetina růstu reálných mezd. V úvahu se navíc bude brát zejména růst cen pro domácnosti důchodců a ne jako teď celé ekonomiky. Toto ale ještě rezortu musí stvrdit poslanci, kteří by třetí čtení návrhu měli schvalovat tento týden. „Cílem je, že důchodový systém bude v dlouhodobém horizontu stabilní,“ vysvětluje ministr Jurečka. Ten navíc odmítl kritiku opozice, že se tím šetří na penzistech. Ta nechala vládní většinu v minulých týdnech »podusit« ve Sněmovně, když úvodní debatu o penzích protáhla v rámci obstrukcí na více než 13 hodin a druhé čtení pak trvalo zhruba osm hodin.

Reforma od roku 2025

Penze by se měly měnit ještě více. Takzvanou důchodovou reformu by měl mít rezort práce hotovou v září a Jurečka počítá s tím, že do konce roku by ji měla projednat vláda. „Platit by mohla od roku 2025,“ vytyčil si cíl ministr práce. Schválit to ale musí ještě Parlament. Doba pro předčasný odchod do důchodu se má zkrátit z pěti let na tři. Lidé by pak měli odpracovat minimálně 40 let. Zatím ale ještě není jasné, z jakých zaměstnání budou moci lidé odejít předčasně kvůli náročnějším podmínkám na pracovišti. Diskuse se stále vede a jasno má být na podzim. V reformě se také budou přidávat peníze rodičům, kteří vychovali děti. Zatím se ale nepočítá, že by se na důchodech stejně tak přidalo oběma stejnopohlavním partnerům, kteří už dnes vychovávají spolu děti. Penze se zvýší jen té osobě, která má k dítěti práva.

Přečtěte si
hejhej
21. 7. 2023 • 18:10

Hlavně, že valorizují církevní restituce, které byly navíc schváleny díky odsouzeného poslance z ODS. Jurečka, stejně jako ostatní ministři této hloupé, neschopné vlády včele s uslintaným signalistou Fialkou vedou tuto zem do záhuby.

stoura
19. 7. 2023 • 05:21

Ten pazdrát by se měl vrátit na pole jezdit s traktorem!! Čtyři stovky až (možná) od příštího roku ať si strčí do p,,,,e, zvlášť když si ta banda fialová v tichosti přidala v tisících korun!

lukim
19. 7. 2023 • 04:44

Jak může potěšit se 4 stovkama při pokračující inflaci hlavně v cenách potravin, kde důchodci utrácejí nejčastějí? Co to je za nesmyslný nadpis? A slib, že se dál rozhodne až po prázdninách si může nechat pro jeho voliče!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.