Ohnivé peklo v Brně na Rumišt: David zachránil dva životy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Ohnivé peklo v Brně na Rumišt: David zachránil dva životy!

Automechanik David Studnica (37), který s nasazením vlastního života vytáhl z hořícícho doma dva lidi.
Automechanik David Studnica (37), který s nasazením vlastního života vytáhl z hořícícho doma dva lidi. (Foto Aha! – Jiří Nováček, archiv rodiny a Policie ČR)

Anděl strážný úřadoval ve středu odpoledne v Brně a to fest. Statečný automechanik David Studnica (37) tady totiž v jeho roli s nasazením života vytáhl z ohnivého pekla na brněnském Rumišti dva lidi. Nezaváhal ani na vteřinu.

„Opravoval jsem v našem servisu auto a nejednou ucitil smrad spáleniny. Hned na to někdo křičel odněkud z výšky,“ popsal okamžiky mezi životem a smrtí táta dvojčátek. Na nic nečekal. Popadl třímetrový firemní žebřík a přes hustý bílý dým, který se už začal valit z útrob hořícího starého domu, šplhal k zamřížovanému okénku. Z něj do půli těla visel popálený muž. David si dal přes pusu triko. Mříž se mu podařilo vší silou odervat od okna a chlapíka vytáhnout. Za ním se snažila dostat ven žena. Ta předtím zřejmě svého kamaráda vysadila zevniř hořící barabizny k oknu. Sama, rovněž popálená, už ale neměla v dýmu na víc sílu. „Vzal jsem ji za ruku a držel v třech metrech než přijeli hasiči,“ pověděl David Studnica. Nadýchal se kouře „Svým činem jednoznačně zachránil těm lidem život,“ poklonil se hrdinství muže hasič Filip Venclovský. Příčina požáru se vyšetřuje, podle všeho začaly hořet odpadky uvnitř domu. Sám David Studnica se nadýchal kouře také. Z nemocnice ale už byl včera doma. „Necítím se úplně fajn, ale hlavně, že ti dva snad přežijí,“ odmítl veškerou slávu hrdina.

Víte že…

…jen pár stovek metrů od Rumiště zahynulo 4. května při požáru dřevotřískové kolny v Plotní ulici osm bezdomovců? …v oblasti se shromažďují nejchudší lidé v Brně!

Sedm zraněných

Těžce zraněnou ženu převezli záchranáři na Popáleninové centrum Fakultní nemocnie Brno, na urgentním příjmu tamtéž skončil i její popálený kamarád. Zachránce David, který se nadýchal kouře, strávil noc v Nemocnici u sv. Anny. Do Vojenské nemocnice převezly sanitky dva zraněné policisty. Dalšího policistu a hasiče ošetřili lékaři na místě.

Nejchudší z chudých

Barabizna, která hořela, je podle zjištění reportéra Aha! součástí zanedbaného vnitrobloku vedle areálu bývalé továrny Vlněna. Nevzhledné opuštěné domy ležící v ústraní mezi Armádou spásy a azylovým domem magistrátu, jsou rejdištěm narkomanů a lidí, které kvůli opilosti nebo drogám nouzové ubytovny nepřijmou. Místo, které je utajené i mnohým místním, je přitom jen padesát kroků od supermoderní kancelářské čtvrti v centru.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.