Český patent, který dobývá svět: Teplo z radioaktivního odpadu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Český patent, který dobývá svět: Teplo z radioaktivního odpadu

Takhle má vypadat objekt s elektrárnou uvnitř.
Takhle má vypadat objekt s elektrárnou uvnitř. (Foto Aha! – A. Malachovský, Teplator a.s.)

Hromadění vyhořelého jaderného paliva v úložištích – nevýhoda nejefektivnějšího zdroje elektřiny. Český projekt Teplator ovšem tento problém originálním způsobem řeší. Spotřebované palivo se mění na teplo.

Projekt na vytvoření malého modulárního reaktoru, který by měl sloužit jako jaderný zdroj pro levné centrální vytápění, vznikl před více než šesti lety. Zástupci firmy Teplator a.s. podepsali včera smlouvu o budoucí dodávce přelomového patentu do města Slavutych na severu Ukrajiny. „Nyní budeme usilovat o zdárný průběh licencování a přípravu ke zkušebnímu provozu,“ řekl Radek Škoda z Českého vysokého učení technického v Praze.

Ten společně s vědci ze Západočeské univerzity v Plzni Teplator vymyslel. Město Slavutyč je napojeno na centrální systém vytápění, proto je podle tvůrců projektu pro Teplator ideální. Město vzniklo mezi lety 1986 a 1988 krátce po havárii černobylské jaderné elektrárny jako nové město pro obyvatele evakuovaného města Pripjať. V současné době má Slavutyč asi 27 000 obyvatel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.