Rádce Aha! Jak se zchladit bez klimatizace? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Rádce Aha! Jak se zchladit bez klimatizace?

Ostružinová zmrzlina
Ostružinová zmrzlina (iStock)

Bojujte s otravně vysokými teplotami. Tito tipy vám alespoň o pár stupňů celsia uleví. Hodí se do bytu i ven a některé z nich jsou i zdarma.

1. Dostatečně pijte

Hydratace je první a nejdůležitější krok k ochlazení. A pomáhají tekutiny jakékoliv teploty, i ty vlažné anebo teplé. Tělo se totiž ochlazuje především pocením a bez vody to nedokáže.

2. Dejte si koupel

Studená sprcha nebo koupel pomůže ochladit nejen povrch, ale i střed těla. Pro větší chladivý efekt můžete použít třeba mátové mýdlo, které aktivuje mozkové receptory na pocit chladu.

3. Zaměřte se na zápěstí

Studené vlhké žínky nebo sáčky s ledem umístěné na zápěstí a vlhký ručník kolem krku dělají divy. Chladí místa, kde je krevní oběh nejblíže povrchu a chlad se pak rozlévá do zbytku těla.

4. Použijte větráky

Stropní nebo stojanové ventilátory namiřte přímo na sebe. Účinek ventilátoru zvýší i pet lahev s vodou, kterou necháte předem namrazit v mrazničce.

5. Zatemňujte okna

Sluneční svit, který vám skrze okna dopadá do místnosti, ohřívá stěny i podlahu. Vyplatí se zakrývat okna a ideálně i zatemňovacími nebo odraznými žaluziemi a závěsy.

6. Změňte ložní prádlo

Používejte prodyšné bavlněné či lněné ložní prádlo s lehčí gramáží. Anebo si zkuste sehnat speciální chladivé ložní prádlo z umělých materiálů nebo bambusových vláken.

7. Nevařte doma

Sporák a troubu obcházejte obloukem a zkuste si většinu teplého jídla připravovat buď v mikrovlnce, nebo ideálně na terase na grilu. Teplo tak zůstane venku.

8. Zavrhněte zmrzlinu 

Zmrzlina příliš neochladí, neboť v těle zadržuje vodu. Navíc pití ledových nápojů vede k překrvení jícnu a tělo si pak myslí, že jsme dostatečně hydratovaní. Nápoje by měly mít teplotu okolo 17 °C a měly by být bez cukru. Vhodné jsou voda s citronem, čaje a minerálky.

9. Dejte si meloun

Celá řada potravin pomáhá ochlazovat tělo. Z ovoce a zeleniny to jsou třeba meloun, okurky, ananas, čerstvý kokos, rajčata, jahody, maliny nebo borůvky. Vhodné jsou i jogurty, kefír nebo pálivé chilli.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.