Pád výtahu je vyšetřován jako nedbalost: Proč se zřítilo 13 lidí? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Pád výtahu je vyšetřován jako nedbalost: Proč se zřítilo 13 lidí?

V pavilonu ORL nemocnice Bulovka je výtahů několik.
V pavilonu ORL nemocnice Bulovka je výtahů několik. (Tonda Tran)

Proč se nezastavil?! Pád výtahu s 13 lidmi v pražské Fakultní nemocnici Bulovka, k němuž došlo v neděli (Aha! informovalo), vyšetřuje policie. Odborníci se shodují, že zařízení mělo ohlásit přetížení a výtah zastavit.

„Omezovač by měl výtah při zrychlení nad určitou rychlost zastavit, ale otázkou je, zda vůbec překonali rychlost, na kterou je nastaven,“ řekl Aha! Stanislav Mikule, majitel servisu výtahů v Liberci. Případ nyní vyšetřuje policie kvůli podezření na obecné ohrožení z nedbalosti.

„Kabina výtahu sjela z 2. patra rychlostí přibližně 0,5 m/s. Kabina dosedla na nárazníky klece, kde se zastavila,“ řekla mluvčí špitálu Eva Libigerová, podle níž je za technický stav výtahu zodpovědné město, od kterého si špitál budovu pronajímá. Seniorku (70), která si při pádu zlomila nohu, lékaři včera propustili do domácího ošetřování, ostatní pasažéři vyvázli jen s potlučením.

V nemocnici na Bulovce se zřítil výtah, který vezl lidi. (25. června 2023)

Video se připravuje ...

Daniela: Byly to sekundy

K pádu výtahu z druhého patra došlo v neděli poté, co se do kabiny, kde už bylo sedm lidí, nacpala ještě šestičlenná skupina včetně Daniely. „Kamarádka je taková silnější, a jak nastoupila, tak výtah začal padat. Byly to sekundy,“ řekla Aha!.

Magistrát: Revize je v pořádku

„Kapacita výtahu 6 osob byla překročena více než dvakrát, kvůli čemuž došlo k velkému přetížení. Poslední revize se uskutečnila v září a výtah byl v pořádku,“ řekl mluvčí magistrátu Vít Hofman.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.