Nutnost, nebo hamižnost? Pravda o Češích a slevových akcích | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Nutnost, nebo hamižnost? Pravda o Češích a slevových akcích

Nákupy v Česku v roce 2023
Nákupy v Česku v roce 2023 (Archiv Blesku)

Akce, 1+1 zdarma! Češi se během nakupování snaží co nejvíce ulevit svým peněženkám. Podle průzkumu společnosti NIQ se loni v tuzemských obchodech prodalo 61 procent potravin a drogistického zboží ve slevě. Deník Aha! zjišťoval, proč tomu tak je.

V evropském žebříčku prodeje prostřednictvím slev je Česko s 61 procenty vede. Za námi je Portugalsko s 46 % a Slovensko s 43 %. „Nakupování v promoci je disciplína, ve které jsme mistři světa,“ řekl analytik Jakub Špika.

Podíl slevových akcí na prodeji každoročně roste. V roce 2004 činil pouze 25 procent, v roce 2012 to bylo 45 procent a letos v prvním čtvrtletí vzrostl na 62 %. „To znamená, že z každé pomyslné stokoruny průměrného nákupu jde 62 korun na výrobky, které jsou v akci. To je naprosto výjimečné číslo,“ dodal Špika.

Svaz obchodu: POKLES MUSÍ BÝT VÝRAZNÝ

„ Kvůli rychle rostoucím cenám potravin roste tlak na slevové akce, aby lidé měli možnost zachovat si dostatečnou pestrost stravy a nemuseli se omezovat víc, než je potřeba. Na větší objem slev tlačí i dodavatelé. V Čechách navíc platí, že aby zákazník na slevu reagoval, musí být hodně výrazná, proto jsou v Česku výrazně vyšší než západní Evropě,“ řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza v Epicentru Blesku. (13.3.2023)

Ministerstvo průmyslu: ZÁKAZNÍK JE NAUČENÝ

„Prvním důvodem je fakt, že český spotřebitel je naučený a preferuje nákupy ve slevách. Druhým důvodem je vysoká konkurence na tuzemském maloobchodním trhu,“ řekl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Marek Vošahlík.

Ministerstvo zemědělství: PENÍZE SE NEVRACÍ

„Producenti jsou často tlačeni k nižší ceně a tím dochází ke snížení finančních prostředků, které se vracejí do českých zemědělských a potravinářských firem. Stanovené požadavky dle zákona o ochraně spotřebitele nejsou ze strany obchodníků vždy dodržovány. Konkrétně jde o vyjádření výše slevy z nejnižší prodejní ceny za posledních 30 dní,“ říká tiskový mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Přečtěte si
Uživatel_5402054
17. 2. 2024 • 06:26

Já taky hodě vyhledávám slevy a nestydím se za to. Když je dneska všechno tak drahé, tak co má člověk dělat? Trvanlivé věci si nakupuju do zásoby, ale u zeleniny si takovou zásobu nedělám, aby se mi to zase doma nezkazilo. Jinak co se dá, tak objednávám přes internet, protože jsem se naučila používat slevové kupóny z http­s://sl­evovy­kupon­.net/ , díky kterým se dá hodně ušetřt.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.