Tajemství Antonína Dvořáka: Rusalku psal na inzerát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tajemství Antonína Dvořáka: Rusalku psal na inzerát!

Vojtěch Poláček, ředitel památníku a Antonín Dvořák.
Vojtěch Poláček, ředitel památníku a Antonín Dvořák. (Foto Aha! – T. Tran, R. Volfík, Památník A. Dvořáka)

Byla to hvězda světového formátu. Hráli ho od Moskvy po Chicago, univerzitě v Cambridgi mu udělili čestný doktorát. Antonín Dvořák byl jedním z mála českých skladatelů, kteří už za života dosáhli obrovské popularity. Právě to teď připomíná výstava Antonín Dvořák Superstar.

Smát se ho nikdy neuvidíte, taková fotka neexistuje. Jen když si s ní pohraje photoshop. Ve Vysoké u Příbramě to vyzkoušeli, a tak součástí výstavy je jediný snímek, kde se skladatel směje. Ale zajímavostí je tady mnohem víc. Zjistíte, že se dostal na poštovní známky až v Mongolsku, nebo že svou nejslavnější operu, Rusalku, napsal díky inzerátu. Tehdy ho podalo divadlo, hledal se pro něj námět. Jaroslav Kvapil měl libreto hotové, nabízel ho kdekomu, ale Dvořáka si oslovit netroufl. Toho pak Rusalka tak nadchla, že hudbu začal psát okamžitě, od stolu, bez klavíru.

Hvězda reklamy

Byl neuvěřitelně plodným skladatelem. Napsal 184 děl, a pokud byste si je chtěli všechna poslechnout, víkend by vám na ně nestačil. Trvalo by vám to přesně 3 dny, 14 hodin, 14 minut a 10 sekund. S tím si ve Dvořákově památníku pohráli. Využili barevné korálky, a tak tu podle let a barev vidíte, kolik a kdy toho Mistr za svůj život zkomponoval. Kdyby žil dnes, byl by celebritou první třídy, už tehdy ale hvězdou byl. „Sláva skladatele v jeho době byla srovnatelná se slávou dnešních představitelů pop-music. Lidé ho poznávali na ulici. Často se o něm psalo v médiích, v Americe své jméno dokonce propůjčoval pro reklamu,“ vysvětluje ředitel památníku Vojtěch Poláček.

Padesát ulic v Česku

Jen u nás se po něm jmenuje přes padesát ulic, k tomu ještě náměstí, nábřeží, divadla a školy, soch a pamětních desek je nepočítaně. Věnují se mu čtyři muzea a jedno má i v Americe (ve Spillville, kde trávil jedno léto). Když měla v prosince 1893 premiéru jeho Novosvětská ve vyprodané Carnegie Hall, Američané tak jásali, že se musel vyjít klanět už po druhé větě. A když tuto větu, Largo, doplnil jeho žák anglickým textem, vznikl slavný spirituál Goin’ Home. Dodnes si mnozí Američané myslí, že jde o černošskou lidovou píseň. Omyl. Hudbu napsal náš Dvořák!

Nejznámější Čech

Dle internetové encyklopedie Wikipedie je Dvořák nejznámějším Čechem. Jeho stránka je přeložena do 122 světových jazyků. Víc mají jen čeští Němci Sigmund Freud (171) a Franz Kafka 162). Naopak kolega Bedřich Smetana je přeložen »jen« 85x.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.