Pravda o oblíbeném kusu drůbeže: Husokachna? Neexistuje! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Pravda o oblíbeném kusu drůbeže: Husokachna? Neexistuje!

Vykrmená husokachna.
Vykrmená husokachna. (Foto Jiří Šafránek, slepičář.cz)

V českých řeznictvích se často vyjímá pod zlidovělým názvem husokachna. Je macatý kus drůbeže více husou, či kachnou, nebo snad přesně půl na půl? Omyl, ve skutečnosti jde o ryze kachního křížence.

Míšení kachen a hus v praxi nefunguje. Oba druhy se páří odlišně a nemůže tak dojít k oplodnění. U husokachen neboli mulardů dokonce nefigurují ani geny kachny divoké, jak se mnozí domnívají. V chovech se líhnou křížením kachny pižmové a pekingské.

„Díky šlechtění mají více prsní svaloviny a vyšší hmotnost jater. Jejich maso je jemnější a obsahuje méně tuku. Nejedná se však o chovně zvíře. Další jedinci se rodí pouze novým zkřížením,“ uvedla chovatelka Markéta Gabrielová. K mezidruhovému křížení dochází podle ornitologů vzácně. Nedávným příkladem z volné přírody je foto ptačího páru bernešky velké a husy velké po boku mláďat z Přerovska. „Berneška velká není původním evropským druhem. Je příbuzná s husou velkou, se kterou se výjimečně i kříží. A právě k tomu letos došlo na štěrkovně v Hustopečích nad Bečvou,“ uvedl ornitolog Jiří Šafránek.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.