Zlost a petice v Č. Budějovicích: Nechtějí modernu u historické Slavie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Zlost a petice v Č. Budějovicích: Nechtějí modernu u historické Slavie

Přestavba by měla spolknout půl miliardy.
Přestavba by měla spolknout půl miliardy. (Foto archiv Města České Budějovice)

Záměr rozšířit slavný historický objekt Slavie o moderní dostavbu rozdělil obyvatele krajského města. Zatímco jedni volají po modernizaci hodné 21. století, druzí trvají na zachování neorenesanční podoby kulturního domu. Podepisují kvůli tomu petici.

Rekonstrukce počítá s tím, že prodloužením budovy se zvětší kapacita hlavního sálu a vznikne další sál. Zároveň proběhne modernizace budovy pro potřeby 21. století. „Stav objektu je žalostný, dispozicemi neodpovídá potřebám kulturních akcí. Za stávajícího stavu je nevyužitelný,“ argumentovali českobudějovičtí radní, když modernizaci za více než půl miliardy připravovali.

Budova vznikla v 19. století.

Letos měla přestavba začít, odpůrci rekonstrukce ale přišli s peticí. Podle nich dojde stavebním zásahem k ostudným a nevratným škodám. „V plánu je zničení nejreprezentativnějšího prostoru budovy, tedy společenského sálu, a také původní tělocvičny, která je nejstarší dochovanou turnerskou tělocvičnou v ČR,“ upozornili pak autoři v petici. Adresovali ji nejen radním, ale i ministru kultury Martinu Baxovi (47, ODS). Žádají ho o přezkoumání rozhodnutí památkářů, kteří přestavbu schválili.

Víte, že...

...autorem architektonického návrhu Slavie je slavný pražský architekt 19. století Ignác Ullmann? Objekt postavený v letech 1871– 1872 je jeho nejvýznamnější mimopražskou stavbou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.