Vzduchoplavcem snadno a rychle aneb Jak probíhá let balonem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Vzduchoplavcem snadno a rychle aneb Jak probíhá let balonem

 (Adrop s.r.o.)

Máte chuť trochu zpomalit a nechat stresy za sebou? Vydejte se s námi do oblak, kde si užijete hodinovou kochačku s výhledem na krajinu i města. Jak takový let balonem probíhá?

Jak je možné, že se stále setkáte na obloze s horkovzdušnými balony, i když se tento způsob dopravy ani přes svou bezpečnost neuchytil? Je to jednoduché, lety balonem nabízí totiž dokonalý poměr dobrodružství a romantiky, což z nich dělá ideální zážitek prakticky pro každého, kdo rád zkouší nové věci. Necháte se také nalákat?

Lety balonem pro sovy i ranní ptáčata

Všimli jste si, že na obloze vídáte balóny jen časně ráno nebo během pozdního odpoledne? Důvod je naprosto logický, a to ten, že je v tuto dobu nejklidnější termické proudění a nehrozí tak žádné nebezpečí. Samozřejmě je také potřeba vyčíhnout, aby foukal jen slabý vítr a nehrozila žádná bouřka. Proto se může stát, že občas chvilku trvá, než se let balónem opravdu uskuteční. Je to prostě trochu alchymie.

Kde se létá?

Lety horkovzdušným balonem probíhají prakticky kdekoli po Česku, takže záleží na vás, jestli chcete z ptačí perspektivy vidět matičku Prahu, Český ráj s jeho neopakovatelnou krajinou nebo třeba kolonádu v Karlových Varech. Samozřejmě je potřeba vše dohodnout předem, právě z toho důvodu najdete na Adropu při objednávání letu rovnou možnost výběru lokality.

Vyberte si let balonem šitý na míru

Chcete letět sami bez ostatních vzduchoplavců? Není problém, stačí zvolit privátní let, který probíhá v menším balonu. Pokud vám společnost dalších lidí nevadí, ale oceníte levnější letenku, naskočte do balonu, jehož koš pojme okolo 20 osob. A že vás láká něco netradičního? Není problém se proletět třeba sportovním balonem, nebo vyrazit na netradiční let v historickém balonu, kde bude i pilot oblečený dobově.

Jak rychle a daleko poletíme?

Specifikem balónového létání je určitá neřiditelnost tohoto dopravního prostředku. Letí se tam, kam fouká vítr a stejné je to i s rychlostí, i ta se odvíjí od momentální rychlosti větru. Samozřejmě zkušený pilot dokáže s přírodními živly spolupracovat a stoupáním a klesáním dokáže najít směr větru, který ho dostane tam, kam je potřeba. Ale i přesto nepočítejte s tím, že byste přistáli na místě odletu, většinou se během hodinového letu posunete o nějakých 10 až 20 kilometrů dál.

Každopádně se nemusíte bát, že byste zpět k autu šlapali pěšky, během letu se pilot vysílačkou domlouvá s pozemní částí posádky, která na vás bude čekat, aby vás svezla zpět.

Vítejte mezi vzduchoplavci

Ale to už trochu předbíháme, po přistání vás nejprve čeká další část programu, a to slavnostní křest čtyřmi živly. Průběh vám tu psát nebudeme, abychom vás nepřipravili o překvapení. Jen vám prozradíme, že pokřtěním se stáváte doživotně členy vzduchoplavecké rodiny a jako důkaz si odnesete certifikát i se šlechtickým titulem, který se s touto milou tradicí pojí.

Tak už víte, kde se proletíte? Na stránkách Adrop.cz najdete podobně božích zážitků přes 700.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.