Sériový zabiják Aileen Wuornosová (†46): Sedm vražd jako pomsta | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Sériový zabiják Aileen Wuornosová (†46): Sedm vražd jako pomsta

1993: Konec. Verdikt zní jasně: smrtící injekce.
1993: Konec. Verdikt zní jasně: smrtící injekce. (Foto Profimedia, ara)

Příšerné dětství, ještě horší dospívání, tragická dospělost. Tak by se ve stručnosti dal shrnout život sériové vražedkyně Aileen Wuornosové (†46). Poprvé zabíjela v sebeobraně. Pak přišla zločinu na chuť, až jí nakonec zůstalo na triku hned sedm mordů. Sedm křížků jako pomsta...

Osud ji nešetřil. Otce nepoznala, byl odsouzen za pohlavní zneužívání dětí. Matka od rodiny odešla, když jí byly pouhé čtyři roky. Péče o Aileen a jejího o rok staršího bratra tak připadla prarodičům. Ovšem ani u nich láskyplný domov nenašla. Dědeček byl alkoholik a už od dětství ji pohlavně zneužíval. Navíc si domů vodil kamarády, kteří se na Aileen střídali. Po jednom takovém večírku teprve čtrnáctiletá dívka otěhotněla. Porodila, dítě poskytla k adopci a po náhlé smrti své babičky z domu hrůzy odešla. Žila v lesích v okolí Michiganu, živila se prostitucí a krádežemi. Poprvé měla oplétačky se zákonem už v roce 1974, kdy ji obvinili z řízení pod vlivem návykových látek a výtržnictví.

KRÁSNÁ POKOJSKÁ

O dva roky později odcestovala na Floridu. Provdala se tam za prezidenta jachtařského klubu. Jí bylo dvacet, jemu devětašedesát. Manžela bila jeho vlastní holí, kradla v obchodech a padělala šeky. Po devíti týdnech soužití byl rozvod nevyhnutelný. Aileen se pak poflakovala, kde se dalo. Loupila (většinou střelné zbraně) a i nadále prodávala své tělo. Až se nakonec v roce 1986 seznámila s hotelovou pokojskou Tyrií Mooreovou (60) a navázala s ní milostný vztah.

Otisky prstů jí usvědčily. Přiznala se až na nátlak partnerky.

Dámy se pak společně vydaly na spanilou jízdu po Floridě. 30. listopadu 1989 zavraždila Aileen prvního muže: majitele obchodu s elektronikou Richarda Malloryho. Prý v sebeobraně, čemuž policie uvěřila. Mallory byl totiž trestně stíhán za znásilnění. Tím ale Aileen odstartovala sérii svého běsnění. Během následujícího roku »popravila « šest dalších mužů ve věku od 40 do 62 let. Jejich těla byla pokaždé nalezena v příkopech u silnic rozstřílená na cucky. Do některých pánů vystřelila i devět kulek.

LÁSKYPLNÁ ZRADA

Vyšetřovatelé měli daktyloskopické stopy i otisky prstů zajištěné z několika vozů obětí, a tak věděli, po kom jít. Wuornosovou zatkli 9. ledna 1990 v jakémsi motorkářském baru. Mooreová byla zadržena následujícího dne. Policisté ji přesvědčili, aby jim pomohla získat od Aileen doznání výměnou za svou imunitu. A Tyria souhlasila. Pod dozorem zavolala své milence do věznice a v srdceryvném rozhovoru ji přiměla vzít vraždy na sebe.

Zdůvodnila je jako jednání v sebeobraně – všichni se ji prý pokusili znásilnit. Nikdo tomu ale nevěřil. Psychiatři u ní navíc zjistili hraniční poruchu osobnosti a v únoru 1993 byla Wuornosová odsouzena k trestu smrti. V cele smrti pak strávila celkem dvanáct let. „Už to tu nemůžu vydržet, chci zemřít,“ svěřila Nicku Broomfieldovi, který o ní točil film. Přání se jí splnilo 9. října 2002.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.