Spor o vlaky... Kdo opraví Kozí dráhu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Spor o vlaky... Kdo opraví Kozí dráhu?

Na jiných místech rostou z kolejí křoví i stromky.
Na jiných místech rostou z kolejí křoví i stromky. (Foto Rozvojová zóna Děčín)

Vlaky na trať, po které se nedá jezdit, objednal Ústecký kraj. Jde o tzv. Kozí dráhu a její úsek z Telnice do Jeníkova-Oldřichova. Ten je totiž v havarijním stavu a železničáři jej pro turistický provoz opravovat nechtějí.

Krajský úřad chtěl, aby tu vlakové spoje jezdily od 1. března po celé délce dráhy, ale jen v tzv. turistickém režimu. „O opravě lze uvažovat v případě, že bude ze strany objednatele dopravy v Ústeckém kraji relevantní poptávka na zavedení pravidelné celoroční dopravy,“ uvedla ale Správa železnic. To se zas nelíbí kraji.

„Podmínka pravidelné celoroční dopravy je nezákonná,“ poznamenal náměstek ústeckého hejtmana Jiří Řehák s tím, že železničáři navíc na údržbu trati v minulosti dostávali dotace. „Stav, v jakém se Kozí dráha aktuálně nachází, je prokazatelně způsoben trestuhodnou nezodpovědností Správy železnic, která má nyní povinnost své selhání urychleně napravit,“ doplnil Řehák. Už teď je ale jasné, že vlaky na tento úsek v březnu nevyjedou...

Bez kolejí, zarostlá

Spoje na trati z důvodu nezájmu cestujících přestal objednávat sám Ústecký kraj v roce 2007. Loni se na úsek z Děčína do Telnice vrátil víkendový provoz. Druhá půlka trati do Oldřichova je ale zničená. Chybí tu koleje, trať je zarostlá křovinami i stromy a oprava by vyšla na 300 milionů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.