Seniorovi v domově zakázali elektrický vozík! Ministerstvo: Venku ano | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Seniorovi v domově zakázali elektrický vozík! Ministerstvo: Venku ano

Pan Juhas je sporem vyčerpaný.
Pan Juhas je sporem vyčerpaný. (Foto Aha! – Helena Lacinová)

Má špatné srdce, daleko nedojde. Proto si Mario Juhas (79) pořídil elektrický invalidní vozík. Ředitelka chomutovského domova pro seniory, kde žije, mu ho ale zakázala používat! Co na to řeklo ministerstvo?

„Zlobí mě srdce. Mám arytmii, takže bývám z používání mechanického vozíku brzy unavený,“ vysvětlil pan Juhas, proč si pořídil elektrický. „A hlavně za hezkého počasí jsem chtěl na něm ven. Nakoupit, k bankomatu a tak,“ řekl bývalý lodní kapitán v penzi. Od srpna má ale od ředitelky Městského ústavu sociálních služeb Chomutov Aleny Tölgové v domově vozík zakázaný.

„Poskytovatel by se měl ve spolupráci se svým klientem pokusit najít uspokojivé řešení. Měl by vynaložit maximální úsilí pro to, aby umožnil panu Juhasovi využívání jeho elektrického vozíku mimo objekt,“ uvedlo na dotaz Aha! Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). I to by byl pro pana Juhase přínos. V Chomutově však vyjádření ministerstva velkou odezvu nemělo. „Za rozhodnutí ředitelky plně stojím, a to kvůli bezpečnosti. Nemůžeme nadřazovat zájem jedince nad většinu,“ trval včera na zákazu Milan Märc, náměstek primátora Chomutova. „Se mnou nikdo o nějaké dohodě nejednal. Jsem z toho už unavený. Hodně polehávám,“ povzdychl si včera Mario Juhas.

Kvůli nehodě

Používání elektrických vozíků ředitelka Tölgová v domově zakázala kvůli nehodě, kterou asi před rokem v jiném domově způsobil jiný muž v jiném zařízení. Aha! se MPSV dotazovalo, zda je takový postup správný, k tomu se ale ministerstvo nevyjádřilo.

Přečtěte si
Dianthos
4. 2. 2023 • 21:37

Kvůli tomu, že se někdy někde stala nehoda, zakážeme dopravní prostředky? Ředitelka by měla zajistit, aby po chodbách domova měl pán doprovod, který dohlédne na to, aby bezpečně projel ven. Jiný pacient potřebuje přebalit, tento potřebuje doprovodit. Zabere to stejně času. A proto, aby pomáhali klientům žít co nejkvalitnější život, proto tam jsou zaměstnaní!
Pokud ředitelka nezvládá svou funkci, měla by si najít méně zodpovědné místo.

dejavu26
4. 2. 2023 • 08:05

To snad není možné, ředitelka je neskutečně nelidská. Copak je problém prostě dědovi vyvézt vozík ven a k němu ho přivézt na mechanickém? Jestli je jí jedno, že takhle zdeptá člověka z aktivního do pasivního polehávání, kdy čeká jen na smrt, pán by měl z takového vypráskaného domova co nejrychleji odejít.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.