Minule dal hlas Zemanovi a teď... Jak volil Klement Gottwald? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Minule dal hlas Zemanovi a teď... Jak volil Klement Gottwald?

Prezidentské volby 2023: Lidé odevzdávají první hlasy (13.1.2023)
Prezidentské volby 2023: Lidé odevzdávají první hlasy (13.1.2023) (Blesk:RENATA MATEJKOVA)

Volební místnosti se včera otevřely a lidé začali do uren házet hlasy pro příštího českého prezidenta. Někteří voliči tam zamířili poprvé, k jiným komise dorazila do nemocnic či věznic. A hlavu státu volil i Klement Gottwald (76).

Samozřejmě nešlo o prvního dělnického prezidenta, od jehož smrti uplyne v březnu 70 let. Svoji voličskou povinnost splnil jeho jmenovec z Hradce Králové. „Mám sice stejné jméno jako Klement Gottwald, ale komunisty nemusím, i když tíhnu k levici. V minulých volbách jsem dal hlas Zemanovi. Teď chci za prezidenta Babiše,“ řekl hradecký Klement Gottwald (76), který dříve pracoval jako řidič v technických službách.

Klement Gottwald s hlasovacím lístkem.

Jmenovec komunistického diktátora se narodil jako nejmladší z pěti bratrů a původně se měl jmenovat František po tátovi. Křestní jméno Klement dostal tak trochu zásluhou lékařů v porodnici. Když přišel na svět, jeho maminku přesvědčili, že by to tehdejšímu předsedovi československé vlády, který zrovna slavil své 50. jubileum, udělalo radost. „Pak mu o tom napsali a on mi na to poslal 20 000 korun. Jenže přišla měnová reforma, takže jsme z těch peněz nic neměli,“ vzpomněl pan Gottwald.

Nikola (24): Jsem žena, tak volím ženu

Pro reprezentaci České republiky by znamenala žena revoluci, domnívá se studentka Nikola Vávrová (24) z Havířova. Nejen proto dala svůj hlas v prezidentské volbě Danuši Nerudové. „Nejde ani tak o to, že je má favoritka ženou, spíše tu volbu beru jako příjemnou změnu v dosavadním bezvětří veřejné sféry,“ říká Nikola Vávrová. Sama studuje vysokou školu, zajímá se o politiku a má široký společenský rozhled. „Chce to dát svěží vánek této vrcholné funkci. Důstojnost,“ řekla mladá žena.

Nikola Vávrová volila v Havířově.

Obálky s kandidáty na kulečníku

Příjemné s užitečným mohou spojit milovníci kulečníku ve volební místnosti ve Zlíně-Podlesí. Ta je totiž na sídlišti Jižní Svahy v kulečníkovém klubu SK Zlín. Členové komise na zeleném plátně rozložili obálky. Mezi prvními zde odvolila Eva Bůžková (65), ředitelka Dětského domova a ZŠ ve Vizovicích. „Koho volím, říkat nebudu, ale výběr pro mě byl jasný. Je to osoba, která bude mít dobrý vliv na politicko-ekonomickou situaci. Změna už byla opravdu na čase,“ uvedla.

Členové komise Matěj Hutař (18) a Tereza Eliášová (18).

Urnu jí přinesli až k posteli

Paní Marie (68) ze Zlína je dlouhodobě hospitalizována. Proto vložila volební lístek do urny, kterou jí přinesli na pokoj. V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně byla včera první voličkou. „Už nějakou dobu jsem měla vybraného favorita voleb, ale přesto jsem ještě sledovala všechny dostupné předvolební debaty. Co kdybych změnila názor, že. Ale favorit zůstal,“ konstatovala. „Počet pacientů, za kterými se v nemocnici vydají pracovnice magistrátu s urnou, je 96. Čtyři z nich mají voličský průkaz,“ doplnila mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Marie volila prezidenta poprvé v nemocnici.

Věznové volili i na Borech

Volbu prezidenta si nenechali ujít ani vězni v největší české káznici v Plzni na Borech. První volil Matěj Kubát (36) z Jindřichova Hradce. „Hodil jsem to Petru Pavlovi,“ řekl Aha!, zvažoval ale prý i Danuši Nerudovou. „A Babiše za prezidenta rozhodně nechci,“ svěřil se Kubát. V Plzni si nyní odpykává trest 31 měsíců. „Ještě mi zbývá 10 měsíců. Vždy mi čapnou za volantem bez papírů,“ přiznal Kubát, který už v chládku strávil celkem sedm let. Na Borech je teď 1167 vězňů a volit jich šlo 794.

Matěj Kubát volil v největší české věznici.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.