Prezidentský souboj: Koho vyřadili a proč? A kolik už vydali na kampaň? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Prezidentský souboj: Koho vyřadili a proč? A kolik už vydali na kampaň?

Ne všechny podpisy byly uznané
Ne všechny podpisy byly uznané (foto ara)

Teď to teprve začne. Ostrá kampaň prezidentských voleb. Rezort vnitra včera oznámil, kdo se bude účastnit klání o Hrad, a kdo naopak skončil. Největším překvapením je propadnutí miliardáře a matematika Karla Janečka (49).

Zájemců o nejdůležitější úřad v zemi zbylo nakonec devět. Přitom do boje jich chtělo mnohem víc. „Ministerstvo posuzovalo 21 kandidátních listin, z toho bylo devět zaregistrováno, protože splnili zákonné požadavky,“ oznámil včera náměstek ministra vnitra Petr Vokáč. Hlavními podmínkami bylo dosažení věku 40 let a k tomu buď platných 50 tisíc podpisů občanů, 20 podpisů poslanců či 10 podpisů senátorů.

Favorité prošli

Podle očekávání se do boje probojovali všichni favorité, tedy generál Petr Pavel (61), poslanec Andrej Babiš (68, ANO) i bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová (43). Ta má také nejvíce sesbíraných podpisů od lidí. „Jsem občanskou kandidátkou s nejsilnějším mandátem,“ pochlubila se na sociálních sítích, když vnitro zveřejnilo, že má přes 82 tisíc autogramů. Právě této trojici přisuzují sázkové kanceláře, i průzkumy veřejného mínění největší šance.

Různorodá skvadra

Favority ještě doplní dalších šest kandidátů – šéf odborů Josef Středula (55), bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima (56), poslanec Jaroslav Bašta (74, SPD), prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová (47) a senátoři Pavel Fischer (57) a Marek Hilšer (46). První kolo prezidentských voleb proběhne 13. a 14. ledna. Pokud ani jeden z kandidátů nezíská 50 procent hlasů, dva nejúspěšnější postupují do druhého kola, které se bude konat o 14 dní později.

Víte, že...

...do vypršení prezidentského mandátu zbývá prezidentu Zemanovi 100 dní?

Babiš debaty vynechá

Ani jedné prezidentské debaty se do konce roku nezúčastní Andrej Babiš, jak řekl ČTK. Do debat s občany ale chodit bude. „Takže kdo chce se mnou debatovat, rád ho uvidím,“ sdělil. Jak to bude s televizními lednovými debatami, to si ale ještě prý on a jeho tým rozmyslí.

Podnikatelé neprošli

Vyřazeni byli kandidáti, kteří nedosáhli dostatečného počtu podpisů. Jejich listiny měly velkou část falešných nebo špatně napsaných podpisů. Třeba matematikovi a miliardáři Janečkovi ministerstvo přiznalo 48 tisíc platných hlasů. Jen »o fous« neuspěl další podnikatel Karel Diviš (46), kterému chybělo něco přes sto hlasů. Ten už také řekl, že se proti verdiktu odvolá, na což má právo. A neprošel ani třetí podnikatel, přezdívaný betonový král, Tomáš Březina (65). Neúspěšní kandidáti se ve velké míře chtějí odvolávat.

Kdo dostal stopku

Karel Janeček, Tomáš Březina, Karel Diviš, Václav Hačecký, Roman Hladík, Terezie Holovská, Jiří Horváth, Libor Hrančík, Anna Kašná, Roman Lalik, Josef Roušal, Pavel Zítko a Milan Tomeček (22. kandidát), který ovšem vše dodal až 10. listopadu, tedy dva dny po termínu...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.