Kandidáti na prezidenta: Koho si vezmou na Hrad? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Kandidáti na prezidenta: Koho si vezmou na Hrad?

Prezidentské volby 2023 se kvapem blíží. Kdo kandiduje na post prezidenta České republiky?
Prezidentské volby 2023 se kvapem blíží. Kdo kandiduje na post prezidenta České republiky? (e15 / grafika)

Jedna věc je, kdo bude novým prezidentem. Ta druhá ovšem, koho si s sebou nová hlava státu vezme na Hrad jako spolupracovníky a rádce. A právě to začíná lidi s blížícími se volbami více a více zajímat.

Že je podstatné, koho si prezident vezme do týmu, ukázala vláda Miloše Zemana (78). Kolem kancléře Vratislava Mynáře (55) i dalších z hradní »party« se totiž kupily skandály, kauzy a kauzičky. Jenže uchazeči o Hrad zatím spíše mlží. Včera své rádce představil generál a jeden ze spolufavoritů volby Petr Pavel (61). Nechybí mezi nimi bývalý šéf národní banky Zdeněk Tůma či člen Národní ekonomické rady vlády David Marek. „Nikdo, kdo je v současné době v mém poradním týmu, by neměl mít své místo na Hradě,“ uvedl Pavel. Jenže pak všechny zmátl, když prohlásil, že by mu jeho současný tým radil i během výkonu mandátu.

Dlouholetí kolegové

To šéf hnutí ANO Andrej Babiš (68), o němž se otevřeně mluví jako o jistém finalistovi volby, byl o něco sdílnější. Na Hrad by si přivedl obdobnou skupinu lidí, jakou měl coby premiér. Komunikaci by si vzal na starost někdejší mluvčí Vladimír Vořechovský a kancléřkou by byla Tünde Bartha, která šéfovala Úřadu vlády. „My jsme takový malý tým,“ řekl k výběru Babiš.

Zatím neprozradíme!

Bývalá rektorka Danuše Nerudová (43) tým své případné prezidentské kanceláře ještě tají. „Na všechny své spolupracovníky bych měla vysoké nároky,“ sdělila Aha! s tím, že musí jít o experty a veřejnosti je hodlá představit později. A ostatní kandidáti na tom nejsou jinak. „Konkrétnější budu až v pozdější fázi kampaně,“ uvedl šéf odborů Josef Středula (55). Na prozrazení jmen je příliš brzy i pro miliardáře Karla Janečka (49) či podnikatele Karla Diviše (46).

Ten Aha! alespoň prozradil, že by to byli lidé z jeho minulosti, které poznal v České televizi, České spořitelně či během studií na univerzitě. Bývalý rektor UK Tomáš Zima (56) jména také neprozradil, ale Aha! sdělil, že své spolupracovníky má už rozmyšlené. A senátoři Pavel Fischer (57) a Marek Hilšer pak na dotazy do konce uzávěrky tohoto vydání Aha! neodpověděli.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.