95 let od popravy vraha Leciána: Bezcitný vrah nebo ochránce? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

95 let od popravy vraha Leciána: Bezcitný vrah nebo ochránce?

U soudu obhájce tvrdil, že Lecián okrádal jen bohaté.
U soudu obhájce tvrdil, že Lecián okrádal jen bohaté. (Foto archiv Radka Polácha)

Na první pohled sympatický mladík s šibalským úsměvem, na ten druhý pokřivená osobnost s krví na rukou. Martin Lecián (†26) pět let terorizoval Moravu. Skončil na šibenici.

Při narození malého Martínka 1. listopadu 1900 do rodiny Leciánových u kolébky rozhodně nestála hodná sudička. Maminka mu umřela v pěti letech, a tak zůstal se sourozenci s otcem Antonínem. „Ten ho v deseti letech pronajal potulným komediantům. Dětství mu tak způsobilo velké psychické problémy. V roce 1915 musel být dokonce umístěn do výchovného ústavu pro zanedbanou mládež v Novém Jičíně,“ říká Radek Polách, kurátor novojičínského muzea. Ač se po propuštění ve svých dvaadvaceti letech přihlásil do armády, moc disciplíny zřejmě nepochytil. Od 1. října 1922 pětkrát zběhl, loupil a kradl, ale zatím se neuchýlil k vraždění. O čtyři roky později poprvé střílel, v Prostějově zranil strážníka, který ho při zlodějně vyrušil. Byl chycen, a jelikož už v té době trpěl tuberkulózou, převezli ho policisté do nemocnice v Olomouci. Odtud ale v noci 10. prosince 1926 uprchl i s násilníkem Bélou Székelym, přičemž zranili dvojici strážníků.

Vražedné šílenství

Měsíc po svém útěku z nemocnice Leciána při loupeži vyrušil slavkovský strážník Rudolf Hanák a tentokrát už zločinec zasadil smrtelnou ránu. O pouhý den později se při vykrádání obchodu pokusil zavraždit majitele i přivolaného četníka. Dalšími oběťmi se v březnu 1927 stali četník a hlídač obchodu. Když postřelil i vojenského rotmistra, bylo po něm vyhlášeno pátrání s odměnou 10 000 korun a zalarmována armáda. Došlo k několika přestřelkám, během nichž byl zbojník poraněn a 23. dubna také dopaden dvěma policisty v Novém Bohumíně.

Poslední oběť a poprava

Po zatčení byl převezen do Olomouce, následovalo čtyřměsíční vyšetřování a šestidenní proces. Za 69 loupeží, 3 vraždy a 7 pokusů o vraždu byl odsouzen k trestu smrti, s nímž se nehodlal smířit. V noci se pokusil o útěk. Podplatil dokonce strážného, který mu dal zbraň. Tou pak na chodbě věznice smrtelně postřelil vojína Ferencze Kissa a vrátil se tak opět za mříže. Poslední noc probděl a vykouřil za ni 80 cigaret. Na výzvu, aby si odpočinul, odvětil: „Však já si v tom pekle odpočinu dost.“ Ráno 6. října 1927 byl oběšen.

Fámy o čestném zbojníkovi

Už během svého řádění byl Martin Lecián obdivován pro zarputilost, s jakou spravedlnosti unikal. Vznikaly o něm písně, které ho popisovaly jako galantního kasaře. „Oblíbený byl hlavně u dam. Vystupoval jako kavalír a elegán,“ popisuje Radek Polách. Nápaditostí hýřil i v převlecích. Objevoval se jako mnich, student, sedlák i bohatýr. Žádnou čest ale za jeho činy nehledejme. To, že „bohatým bral a chudým dával“ si vymyslel jeho obhájce při snaze zvrátit rozsudek smrti. „Jeho popularita byla odrazem společnosti při hospodářské krizi. Lidé v něm viděli symbol legendárního loupežníka Babinského,“ uzavírá.

Víte že…

...Martin Lecián měl i svého nástupce? Dvojnásobný vrah František Ondráš prohlašoval, že bude ještě horší. Zabili ho ale jeho komplicové, kteří byli následně odsouzeni k smrti.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.