Bývalý ředitel NP Šumava: Na auto mu za jízdy spadl strom! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bývalý ředitel NP Šumava: Na auto mu za jízdy spadl strom!

Pec pod Sněžkou: Mohutný kmen auto rozdrtil.
Pec pod Sněžkou: Mohutný kmen auto rozdrtil.  (Foto pro Aha! – Jiří Mánek, PČR, ZZS)

Na automobilisty jakoby poslední dobou padal jeden strom za druhým. Dvě nehody skončily tragicky, o obrovském štěstí proto může mluvit Jiří Mánek (50). Vyvázl jen s lehkým zraněním.

Mánek se po hlavním silničním tahu na Strážný na Prachaticku vracel v úterý odpoledne z práce. „Mířil jsem z Horní Vltavice na Kubovu Huť a najednou strašná rána. Chvíli jsem nevěděl, co se stalo. Nic jsem neviděl, žádné zvíře. V rukách jsem měl zapíchané střepy a ve dveřích se vysypalo sklo,“ popsal Aha! náraz bývalý ředitel Správy NP Šumava Jiří Mánek.

Šok a třes

Když spatřil ve dveřích třísky, pochopil, že mu souška spadla na auto. „Byl jsem v šoku a klepal se. Volal jsem na policii i manželce. To už se mi točila hlava, začalo mi být špatně a policisté mi přivolali záchranku,“ pokračoval Mánek. Zdravotníci mu zafixovali krk a sanitka ho odvezla na vyšetření.

Nenechat hnít

Lokalitu, kde se událost stala, spravují Lesy ČR. Mánek si se zástupci firmy už domluvil schůzku. „Je paradoxní, že právě na mě spadne suchý, uhnilý strom. Za mého vedení správy šumavského parku se souše kolem cest a turistických tras důsledně odstraňovaly, i když si na to aktivisté stěžovali. O lesy je třeba pečovat a nenechávat je hnít. Pokaždé se tím někdo zabývá, až když se něco stane, a prevence schází,“ uzavřel Jiří Mánek.

Tragické následky

Podobná nehoda, ale s mnohem tragičtějšími následky, se stala v červnu v Peci pod Sněžkou. Po pádu obrovského stromu na projíždějící automobil zůstali na místě tři mrtví včetně patnáctiletého mladíka. Čtvrtého pasažéra převezl vrtulník do nemocnice. Za pádem dřeviny byl silný poryv větru. O pár týdnů později zabil řidičku padající strom u Svobody nad Úpou. V tomto případě se neštěstí stalo při kácení vzrostlých stromů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.