HOROR V KARLOVÝCH VARECH: 400 netopýrů v hotelovém pokoji | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

HOROR V KARLOVÝCH VARECH: 400 netopýrů v hotelovém pokoji

Zabil je hlad a žízeň.
Zabil je hlad a žízeň. (Foto záchranná stanice Drosera, Profimedia.cz)

Síť do oken! Tak jednoduché to je – a podobným pohromám by se dalo předejít. Do jednoho z karlovarských hotelů totiž otevřenou ventilačkou vlítlo 400 netopýrů. Téměř polovina jich zahynula!

K události došlo o víkendu v hotelovém komplexu jednoho karlovarského sanatoria. Jeden z prázdných pokojů se stal noclehárnou pro nezvané hosty ze živočišné říše. Ti sem postupně přilétávali otevřeným oknem. Problém byl však v tom, že zpátky ven už vylétnout nedokázali. Pokoj byl minimálně týden zavřený a nikdo ho nekontroloval.

„Původně jsme vyjížděli na záchranu 100 kusů netopýrů, jenže když jsme tu zkázu viděli a začali počítat, došli jsme ke čtyřnásobku. 180 kusů navíc pošlo hlady a žízní,“ říká zvířecí záchranář Vilém Babič. Podle jeho slov je to nejhorší odchyt za celou dobu fungování zvířecí záchranky. „V Karlových Varech se to podle ochránců přírody občas stává, ale určitě to nebývá tak masivní jako tentokrát. Tohle je opravdu katastrofa. Přitom stačilo dát sítě do oken. Pokaždé na to upozorňujeme, ale je to, zdá se, marné,“ běduje Babič.

Létající savci byli bezmocní.

Vidí černobíle

Netopýři jsou podřád savců z řádu letounů. Jejich nejvýznamnějším znakem jsou blány vyvinuvší se z předních končetin. Díky nim jsou netopýři (a druhý podřád letounů kaloni) jedinými savci, kteří dokážou létat. Létající veverky, vakoveverky a plachtící kuskusovití mohou pouze klouzat na omezenou vzdálenost. Netopýři vynikají akrobatickým letem o rychlosti 20 – 50 km/h.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.