Principál Jiří Turek (57): Moje sbírka maringotek a motýlů... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Principál Jiří Turek (57): Moje sbírka maringotek a motýlů...

Maringotka
Maringotka (Aha! - Mária Rušinová)

Každý rok v srpnu se Jiří Turek (57) přestěhuje do maringotky, z druhé si udělá kancelář, v dalších ubytuje rodinu a štáb a na měsíc se přesune na Letnou, kde v terénu řídí průběh cirkusového festivalu. Největšího u nás, jedinečného ve světě. Každý rok sem zavítá šedesát tisíc návštěvníků.

V celém areálu to žije. Několik šapitó, bezpočet stánků s občerstvením, pestrá stanoviště s cirkusovými aktivitami pro děti. Je tu i psí bar, myslí se na všechny. Kromě toho tu najdete třináct maringotek. Nestarší oslavila stovku, nejmladší si nechali vyrobit loni na míru, teď je v ní hlavní pokladna. „Plánuju ale, že časem bude sloužit k bydlení. Bude tu i koupelna, toaleta a kuchyňská linka,“ říká. Je na ni pyšný. „Koupil jsem jen podvozek a nechal si ji vyrobit, nakonec i ten podvozek jsem vyměnil, takže je úplně nová,“ dodává. Ředitel Letní Letné Jiří Turek (57) maringotky sbírá. První si pořídil hned po začátku festivalu, který je tu už 19 let.

První byla lesanka

„Začínali jsme v bojových podmínkách. První rok jsme tu měli jen stan za pětistovku,“ usmívá se ředitel. Pak přišla první maringotka, následovaly další. „První byla takzvaná lesanka, taková, co mívají v lese lesníci. Pak se z ní stal sklad,“ říká. „Další byla stará, tenťácká, rozbitá, tu mi opravili, ještě má dveře ze dvou stran a loukoťová kola. Tu mám tady,“ ukazuje. Teňtáci byli stavitelé cirkusových šapitó a jejich maringotky mají dva vchody, protože tu bydlely dvě rodiny. Teď už má třináct maringotek, ale rozhodně nejde o konečné číslo. „Dělám si pro sebe takové vnitřní alibi, že je zachraňuju pro Čechy,“ usmívá se.

Celý článek naleznete v tištěné podobě nedělního Aha! (21.8.2022)



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.