Nejkrásnější památky světa: Katedrály, parky, muzea a... Karlův most! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nejkrásnější památky světa: Katedrály, parky, muzea a... Karlův most!

6. Karlův most Nejkrásnější česká památka dle uživatelů TripAdvisoru.
6. Karlův most Nejkrásnější česká památka dle uživatelů TripAdvisoru. (Foto Aha! – Tonda Tran, GettyImages, ara)

Ikonický Central Park v New Yorku, římská fontána di Trevi a fontána Bellagio v Las Vegas, to jsou dle britské studie tři nejkrásnější památky na světě. V první desítce je i pražský Karlův most, je šestý...

Statisíce recenzí lidí, které napsali na TripAdvisor, americký portál věnovaný cestování, ve své studii zpracovala britská společnost Kuoni. „Svět je plný dechberoucích památek, které považují návštěvníci celosvětově za nejkrásnější?“ zajímalo autory analýzy. Spočítali, kolikrát ve 450 tisících recenzí lidé na různých místech použili slova jako krásný nebo nádherný. Celkem 10 870 lidí jimi popsalo i Karlův most, což stačilo na šestou příčku.

„Působivého čísla 22 880 recenzí dosáhl newyorský Central Park, další americká památka, fontána Bellagio, se umístila mezi třemi nejlepšími s 16 750 zmínkami. Na druhém místě je však římská fontána di Trevi s 18 283 označeními,“ uvedli zástupci společnosti. „Tyto údaje ukázaly, kam byste se měli vydat, pokud chcete na svých cestách najít ty nejkrásnější památky,“ vyzvali cestovatele.

Víte, že... 

...společnost Kuoni analyzovala více než 267 měst z databáze TripAdvisoru?

Prázdný Karlův most (ilustrační foto)

Nejkrásnější česká památka dle uživatelů TripAdvisoru: Nejstarší pražský most začali stavět pod záštitou Karla IV. roku 1357, dokončem byl o 45 let později. V 19. století na něj umístili 30 barokních soch a sousoší.

1. Central Park

Velký veřejný městský park v newyorském Manhattanu ročně navštíví zhruba 42 milionů lidí. Nechybí v něm umělecká díla, jezero, desítky krásně kvetoucích třešní, či malá zoo.

2. Fontána di Trevi

﷯Nejkrásnější z římských fontán byla navržena už roku 1732, zahrála si i ve filmu Federica Felliniho Sladký život (1960). Když do ní hodíte minci, splní se vám přání...

3. Fontána Bellagio

Jeden ze symbolů amerického Las Vegas se veřejnosti představil v říjnu 1998. Její stavba vyšla na jednu miliardu korun.

4. Chrám Sagrada Família

Stojí ve španělské Barceloně. Práce na nejvýznamější stavbě Antonia Gaudího začaly už v roce 1882 a trvají dodnes. Plánovaný termín dokončení, rok 2026, posunula pandemie koronaviru.



Přečtěte si
Josef124
19. 4. 2023 • 21:07

My jezdíme s manželem taky hodně po památkách . Už máme v našem okolí projeté všechny, tak třeba jednou navštívíme úplně všechny v republice . Škoda, že není víc restaurátorů, jako jsou třeba tito http­s://ww­w.pa­matko­vyate­lier­.cz/re­feren­ce/zam­ky/ , kteří vrací "život" zapomenutým hradům, zámkům a celkově všem historickým stavbám .

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.