Oprava havarijního mostu v Ústí se zase odkládá: Lidé se bojí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Oprava havarijního mostu v Ústí se zase odkládá: Lidé se bojí

Most má zrezivělou konstrukci.
Most má zrezivělou konstrukci. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Za lepší Střekov)

Strach nahání lidem vytížený most Dr. Edvarda Beneše, jež přes řeku spojuje centrum Ústí nad Labem s částí Střekov. Je v havarijním stavu, už v roce 2020 měl být opraven. To se ale odložilo až na rok 2023! Teď navíc museli uzavřít lávku pro pěší.

Bývala to chlouba města, teď patří spíš k jeho ostudám. Benešův most je rezavý, oprýskaný a především v havarijním stavu. Jeho konstrukce je už několik let vhodná spíš do šrotu. „Zřejmě někdo čeká, až se stane nějaká tragédie,“ svěřila se Aha! paní Jitka, která přes most musí denně chodit do práce. Že je stav mostu akutní potvrzuje také krajský radní Tomáš Rieger (48, ODS). „Jeho oprava měla začít už v roce 2020,“ řekl, předchozí vedení krajského úřadu a současné vedení města se ale prý příliš dlouho dohadovali na jejím průběhu. Vyřešit bylo třeba i to, jakým způsobem se spojí oba břehy pro chodce.

Posun o 5 let

Kvůli tomu a kvůli navýšení nákladů pro výstavbu provizorní lávky se nakonec plány posunuly o dva roky. Jenže ani letos rekonstrukce nezačne. „Momentálně čekáme na stavební povolení, bude následovat dopracování projektové dokumentace, na což má projektant dvacet týdnů,“ sdělil radní. Pak kraj vypíše veřejnou zakázku, postaví se provizorní lávky a teprve ke konci roku 2023 by mohla začít oprava. Hotovo má být až v roce 2025 a náklady vyjdou nejméně na 501 milionů.

Autobusy po jednom

Kvůli zoufalému stavu mostu muselo město už před čtyřmi lety upravit dopravu na mostě. Nesmí na něj současně dva autobusy či trolejbusy, vozy nad 3,5 tuny mají zákaz úplně. Zavřeli chodník Mostní prohlídka podle Správy a údržby silnic v současnosti probíhá a hotová bude v půlce září. Už teď ale statik zjistil větší poškození na pravé straně mostu přímo pod chodníkem, který proto nechal uzavřít. Objevila se havárka na tzv. podélnících, které nesou jak chodníkovou desku, tak zábradlí. Pěší stále mohou využívat chodník na levé straně mostu.

Jako v pražské Tróji?

V Česku se zřítila v roce 2017 Trojská lávka v Praze. V té chvíli na ní byli tři muži a jedna žena, všichni skončili v nemocnici s vážnými zraněními. Lávka byla v havarijním stavu. Pár měsíců na to byl pro motorová vozidla uzavřen nedaleký Libeňský most. I ten vykazoval závažná poškození. V roce 2024 má projít generálkou.

Víte, že...

...most byl postaven v roce 1934 podle projektu Josefa Melana? Šlo ve své době o největší obloukový most v Československu.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.