Hasiči hlásí: Máme to pod kontrolou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Hasiči hlásí: Máme to pod kontrolou

Z nebe se zdá, že lesy v Českém Švýcarsku už nehoří: Hrozbu ale skrývají ukrytá ohniska!
Z nebe se zdá, že lesy v Českém Švýcarsku už nehoří: Hrozbu ale skrývají ukrytá ohniska! (HZS)

Hasiči, kteří už jedenáct dnů svádějí vyčerpávající boj s rozsáhlým požárem v Českém Švýcarsku, mají konečně důvod k úsměvu. Živel již dostali zcela pod kontrolu.

Oheň zachvátil přes 1000 hektarů, k pondělnímu večeru se tato plocha zmenšila zhruba na 600 hektarů a stále ubývá. Na jeho likvidaci pracuje dál přes tisíc hasičů. S tak mimořádným nasazením se počítá až do úplného uhašení požáru. To by se mělo podle jejich mluvčího Martina Kavky podařit do několika dnů. Práci hasičům ztěžují vysoké teploty. Nejtěžší a fyzicky nejnáročnější to mají ti, kteří se pohybují v nepřístupném terénu. „Budeme velmi často střídat hasiče při práci, je třeba tady mít čerstvé síly,“ dodal Kavka.

To, že už plameny nepustoší les, ještě neznamená, že je zcela vyhráno. Hasiči nyní vyhledávají skrytá ohniska. Mohou se nacházet pod zemí, v hrabance, mezi kořeny stromů. Včera ráno před nasazením letecké techniky proto poslali hasiči do akce drony s termovizí. Kamery ukážou, kde jsou v terénu vysoké teploty. „Je to důležité pro piloty vrtulníků, protože požár už není vidět, plamenné hoření už tu není. Vytipovali jsme jim místa, kde je potřebujeme,“ vysvětlil Kavka. Prověřovat a dohašovat skrytá ohniska musí hasiči i pozemní cestou.

Kontrola skal

Po uhašení požáru budou muset odborníci provést sondy důležitých míst včetně turisty vyhledávaných soutěsek. Vlivem velkého žáru mohou začít některé skály takzvaně kapalnět, což by mohlo vést k problémům. Pády skalních masivů ale podle mluvčího národního parku České Švýcarsko Tomáše Salova nehrozí.

Létalo 10 strojů

Včera se na likvidaci požáru podílely dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a vrtulník Black Hawk z Polska. Zasahovaly také tři letouny Antonov a dvě švédská letadla Air Tractor. Německé vrtulníky, které pomáhaly v předešlých dnech, zasahovaly pouze na německé straně, kde hoří sousední Saské Švýcarsko. Na hranici měli čeští hasiči natažené hadice a koordinovali s Němci činnost.

Nevítaná vedra

Situaci mohou ještě zkomplikovat meteorology předpovídaná vedra. Zítřejší teploty stoupnou k 32 °C a ve čtvrtek a v pátek až k 34 °C. V noci minimální teploty klesnou pouze na 17 až 19 °C. Převládat bude slunečné počasí. S přechodem studené fronty se teprve o víkendu ochladí na 21 až 25 °C, přibude oblačnosti a vyskytovat se budou lokální srážky.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.