Bagrista daroval muzeu vzácný meč: V zemi ležel až 1000 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Bagrista daroval muzeu vzácný meč: V zemi ležel až 1000 let!

Meč byl zřejmě v pochvě.
Meč byl zřejmě v pochvě.  (Foto Oblastní muzeum Praha-východ)

Vzácnost stará 1000 let! Oblastní muzeum Praha-východ získalo do svých sbírek unikátní meč z doby Přemyslovců.

O žádný nález detektorem nejde. Středověkou zbraň z éry raného středověku objevil úplnou náhodou při bagrování pracovník pískovny v Borkách nedaleko Prahy. Meč si vzal domů, kde ho opatroval celých 25 let. Nedávno se však rozhodl vzácnost už dále neschovávat a odnesl ji muzejníkům. Ti neskrývají nadšení. Dochovaných mečů z období Přemyslovců je obecně málo, proto jsou za dar velmi rádi. Mají za to, že zbraň pochází z doby od konce 10. do první poloviny 13. století. „Ta datace je prozatím pouze náš hrubý odhad. Meč pošleme na podrobnou analýzu, což ještě nějaký čas potrvá.“ řekla Aha! archeoložka Andrea Němcová. Pro muzeum je to první meč z éry raného středověku, který má ve svých sbírkách.

Jen pro boháče

Meč je velmi vzácný. V raném středověku mohl mít cenu celého stavení, nebo dokonce i hospodářského dvora. „Byla to velká vzácnost, kterou si mohli dovolit jen bohatí. Prostý lid k boji používal delší nože, kopí nebo válečné sekery,“ tvrdí muzejníci.

Zbytky pochvy

Na povrchu čepele meče a rukojeti se dochovaly drobné zbytky organického materiálu. „Domníváme se, že s největší pravděpodobností jde o pozůstatky původní pochvy, která mohla být dřevěná nebo kožená,“ dodala Němcová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.