Nucený odchod z domovů aneb... Evakuace Vysoké Lípy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Nucený odchod z domovů aneb... Evakuace Vysoké Lípy!

Situace v Jetřichovicích byla napjatá.
Situace v Jetřichovicích byla napjatá.  (Foto Aha! – Josef Slabý)

Policejní zátarasy, houkačky a vyděšení lidé, kteří neměli kde přespat. Takový byl obraz evakuace obce Vysoké Lípy. Desítky obyvatel musely narychlo opustit své domovy.

Plameny šířícího se požáru se nebezpečně blížily k obci. Hasiči proto kolem šesté večer nařídili evakuaci. Stovka lidí se musela sbalit a odejít z domu. Nikomu z nich nebylo do řeči. „Omlouvám se, ale nebudu nic říkat, zrovna hledáme přespání aspoň na jednu noc,“ uvedla jedna z turistek, která spolu s dcerkou skončila na parkovišti na okraji Jetřichovic. Právě tam se museli všichni okamžitě přesunout. Hasičům se nakonec podařilo vesničku před plameny uchránit.

Spasil by nás déšť 

Na kraji Jetřichovic nejblíž Vysoké Lípě stojí dřevěná roubenka Radomíra Radose (68). V úterý večer jen bezmocně postával na zápraží. Ani on netušil, jestli se s manželkou nebude muset sbalit a odejít. „Je to hrozné, kdyby aspoň zapršelo, byla by to spása, ale zatím ani jedna kapka,“ posteskl si a dodal: „To je tím, že nechávají suché dřevo v lesích a nikam ho nevozí.

Pryč museli i koně

Vysokou Lípu museli v úterý večer opustit nejenom lidé, ale i stádo devíti koní místní chovatelky. Útočiště naši naštěstí v bývalé jízdárně v sousedních Všemilech. „Byla to rychloakce, vzali jsme auta a přepravníky a po dvou jsme sem ty koníky vozili,“ popsala Aha! majitelka jízdárny.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.