Neukázněnost turistů na Šumavě stoupá: Strážce doprovázejí policisté | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Neukázněnost turistů na Šumavě stoupá: Strážce doprovázejí policisté

Turistům hlídky radí s chováním v chráněné krajině i s cestou.
Turistům hlídky radí s chováním v chráněné krajině i s cestou. (Foto ČTK/M. Chaloupka)

Připomínat turistům pravidla chování v šumavské přírodě vyrazili do terénu policisté a strážci parku. Lidé často chodí mimo vyznačené stezky, prodírají se klidně houštím v lese.

„To ale může znamenat velký problém. I zdatní turisté se mohou v náročném terénu ztratit nebo zranit,“ uvedla policejní mluvčí Hana Kroftová s tím, že neukázněným chováním samozřejmě trpí i příroda. Drzí motoristé zase vjedou a zaparkují, kde je napadne. Zákaz nezákaz.

Nedávno řešili extrémní případ. „Narazili jsme v lese u jezera na auto s německou značkou, mladí lidé tu stanovali, dělali si ohýnek,“ popsal Jan Chudý ze strážní služby parku. Cizinci za porušení snad všech platných zákazů dostali pokutu 10 tisíc korun. Neprotestovali, zaplatili. Mnoho jiných ale takhle klidně nereaguje, proto strážce provázejí policisté. Společné hlídky budou pokračovat celou sezonu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.