Jan Kučera s týmem kvůli tornádu měsíc nespal: Zasaženým uvařili 13 tisíc jídel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jan Kučera s týmem kvůli tornádu měsíc nespal: Zasaženým uvařili 13 tisíc jídel!

Jan Kučera v kuchyni, která se mu po tornádu stala domovem.
Jan Kučera v kuchyni, která se mu po tornádu stala domovem. (Foto archiv Jana Kučery)

Neuvěřitelnou výdrž ukázal loni po tornádu Jan Kučera (42) z Mutěnic a jeho tým. Když živel zdevastoval nedaleký Pánov, neúnavně pro jeho obyvatele a později i dobrovolníky vařili. V kuchyni i spali!

„O tom, co se stalo, jsem se dozvěděl přes Facebook druhý den ráno. Jedna paní tam prosila o jídlo pro obyvatele Pánova. Okamžitě jsme uvařili 300 porcí polévek i hlavních jídel a jel jsem,“ zavzpomínal provozní penzionu U Urbana z Mutěnic. Když přijel na místo, lokalitu téměř nepoznal. „Byla tam apokalypsa. Zničené domy, stromy, auta. Nešel proud. Lidé na tom nebyli psychicky dobře, mnozí byli zranění. Scházel tam nějaký koordinátor,“ líčil nyní své prvotní pocity. Viděl, že kdyby nezajistil Pánovu jídlo,  by tam trpěli hladem. Nebyl nikdo, kdo by jim uvařil. „Pro nás to znamenalo vařit ráno pro lidi z Pánova, a teprve poté pro naše hosty v penzionu. Nebyl čas chodit domů. Spali jsme v kuchyni, a to tři, maximálně čtyři hodiny denně,“ přiznal. Celkem připravili asi 13 tisíc jídel.

Podpora majitele

Kučera přitom zdůrazňuje: „Nedělali jsme to rozhodně pro peníze. Jen jsme cítili, že musíme pomáhat, a dělali jsme to, co jsme uměli nejlíp. Bez podpory majitele Jindřicha Robka (41) by to nešlo.“

Přibrali Lužice

Zničující zápřah vydrželi Kučera a jeho kuchaři déle než měsíc. „Kromě Pánova jsme začali vařit i pro Lužice. Snažili jsme se dělat pestrou stravu pro obyvatele i dobrovolníky, kteří přijeli z celé republiky,“ popsal Kučera.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.