Pavúčkovi z Hrušek stále bez domu: Po tornádu je obrali podvodníci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Pavúčkovi z Hrušek stále bez domu: Po tornádu je obrali podvodníci

Uvnitř je práce jako na kostele.
Uvnitř je práce jako na kostele. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš)

Žijí spolu přes dvacet let a nic je nezlomí! Marianovi (45) a Miladě Pavúčkovým (39) z Hrušek na Břeclavsku srovnalo 24. června 2021 tornádo jejich domek se zemí. Naděje upívají k novostavbě, byť jim zatím přinesla především kupu starostí.

Když statik ukázal zničenému stavení palec dolů, manželé museli do azylu. Pronajali si byt v Hodoníně a spřádali plány na stavbu nového domečku. Sehnali projektanta i peníze. Něco poskytla diecézní charita, něco vyplatila pojišťovna, část peněz šla ze státního fondu na podporu obětí tornáda. Plus úspory. „V zimě 2021 se nám nabídla firma a pustila se do základů. Stavba rostla, jenže loni na jaře přišel šok. Utekli a domek nedodělali. Totéž udělali sousedům. Zfalšovali faktury a z dotací vytáhli jeden a půl milionu. Teď je čeká soud,“ popsala Aha! Milada zvrat velkého snu. Představy, že na loňské Vánoce budou už v novém, tím pádem padly. Naštěstí se rozestavený dům podařilo dostat pod střechu.

Staví svépomocí

Letos na jaře se manželé pustili do dostavby svépomocí. Řemeslníka si najmou jen občas. Úder tornáda se kryje s Marianovými narozeninami. „Mám přání, abychom byli do Vánoc v novém. Těším se na svou pracovnu, dcera Viki na svůj pokojíček. A manželka se už nemůže dočkat nové kuchyně,“ přemítá hlava rodiny.

Mobilní nepovolili

Pavúčkovi chtěli mobilní domek, ten jim ale nepovolili. „Běhali jsme po úřadech a dozvěděli se, že dům stál v nádražní zóně a v novém projektu nelze mít jakékoliv změny. Dům musí být přízemní a bez patra,“ vysvětlila paní Milada Pavúčková. Manželé neprosadili ani garáž.

Trvalo to pět minut

„Celé se to stalo z ničeho nic. Začalo hřmít a pršet, během pěti minut se přehnala smršť,“ popsala úder tornáda starostka Hrušek Jana Filipovičová. V obci s 1600 obyvateli poničil živel třetinu domů. Mateřská i základní škola přišly během chvíle o střechy. Pouhých 15 procent obydlí zůstalo netknutých.

Zemřelo šest osob

Tornádo přišlo 24. června 2021 v 19:20 hodin a živel útočil 35 minut. Zemřelo šest osob, včetně dvouletého dítěte, zranilo se asi 300 lidí. Poškozeno bylo 1600 objektů, asi 200 domů muselo jít k zemi. Škody přesáhly 15 miliard.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.