Hrušky opravily tornádem zničenou školku: Znovuzrození za miliony | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hrušky opravily tornádem zničenou školku: Znovuzrození za miliony

Opravy poničeného objektu školky vyšly na 30 milionů korun.
Opravy poničeného objektu školky vyšly na 30 milionů korun.  (Foto Aha – Zdeněk Matyáš, OÚ Hrušky )

Odfouklá střecha, fasáda jak po ostřelování, rozbitá okna, uvnitř neskutečný nepořádek, totální spoušť. Tak vypadala školka v Hruškách krátce po tornádu. Sedm měsíců poté je zase jako ze škatulky!

„Ten první dojem byl takový, že školku už nikdo nedá dohromady. Nechyběly ani slzy,“ svěřila se Aha! učitelka Marcela Petrjanošová, které živel poškodil i její vlastní domek. Stěží uvěřitelné je pravdou, školka včera opět přivítala zaměstnance a především děti. Opravy poničené budovy přišly na 30 milionů korun.

„Zásadní je, že děcka už nemusí dojíždět do azylu po okolí. Bylo to náročné pro ně, jejich rodiče i pedagogy,“ svěřil se místostarosta Hrušek Marek Babisz (KDU-ČSL). Z celkově 75 předškoláků ale přišla včera do novotou zářící budovy jen jedna třetina. Důvod? Neštovice. „Věřím, že je to na dlouhou dobu poslední nepříjemnost, která nás postihla,“ řekla ředitelka školky Lenka Předinská.

Osudný 24. červen

Bouře s kroupami a tornádem o rychlosti až 300 kilometrů v hodině se prohnala obcemi Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice a částí města Hodonín loni 24. června. Zanechala za sebou šest zmařených lidských životů a 1200 poškozených domů, z nichž asi 200 muselo k zemi. Celková škoda se odhaduje na téměř 15 miliard.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.