Kanceláři prezidenta zkrouhli rozpočet o 2,6 milionu, ale... Zeman odejde s balíkem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Kanceláři prezidenta zkrouhli rozpočet o 2,6 milionu, ale... Zeman odejde s balíkem

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman  (CNN Prima News)

Příští rok má Kancelář prezidenta republiky (KPR) hospodařit s rozpočtem skoro 418 milionů korun. Poslanci Hrad zkrouhli o něco méně, než plánovali, a do rozpočtu ještě zanesli novou položku měsíční rentu 50 tisíc korun pro Miloše Zemana (77).

Nedá se svítit, Zeman má už důchodový věk a v příštím roce úřad prezidenta definitivně opouští. Kvůli tomu sněmovní rozpočtový výbor odsouhlasil také novou položku v rozpočtu KPR na příští rok pod názvem »zabezpečení prezidenta republiky po skončení jeho mandátu «. Na to by měl mít Hrad v příštím roce vyčleněno 900 tisíc korun – tedy od dubna do prosince roku 2023 po 100 tisících.

Jako Havel...

Podle zákona bude mít Zeman po konci svého mandátu, obdobně jako jeho předchůdci Václav Havel (†75) i Václav Klaus (80), nárok na měsíční rentu 50 tisíc. Tato suma byla zavedena už v roce 2004 a od té doby se její výše nezměnila, i když vše zdražilo. „Vzhledem k inflaci a dalším jevům v ekonomice by odpovídající částka byla 100 tisíc korun. Padesát tisíc, to s nadsázkou dnes bere prodavačka v Lidlu. Prezident – ač ho nevolili všichni – by měl mít důstojné peníze,“ řekl Aha! ekonom Lukáš Kovanda. K rentě na současného prezidenta čeká ještě paušální náhrada ve výši 50 tisíc měsíčně, která mu má pokrýt pronájem kanceláře a odměnu asistenta. Jak renta, tak paušál podléhají zdanění.

Senioři trpí

Sto tisíc přitom pro normálního člověka dnes – v době superdrahých energií a masivní inflace – vypadá jako pohodová sumička. To mnozí ze Zemanových vrstevníků si o takové penzi mohou nechat jen zdát. „Všichni řeší energie. Všem končí fixace a teď mají místo 1500 korun platit zálohy 3500 korun při důchodu 12 až 13 tisíc. Do toho potraviny, léky, nájem...“ popsala Aha! svízele seniorů šéfka Rady seniorů ČR Lenka Desatová.

S čím odejde z úřadu?

➤ PREZIDENTSKÁ PENZE – Měsíční renta ve výši 50 tisíc a stejná částka na pronájem kanceláře či odměny asistentovi.

➤ KLASICKÝ DŮCHOD – Začátkem roku 2019 pobíral důchod asi 15 tisíc měsíčně. Ten by měl letos po trojí valorizaci činit asi 19,6 tisíce korun, jak pro Aha! vypočítal David Budai, šéfredaktor webu ceskeduchody.cz.

➤ NĚJAKÉ ÚSPORY – Roční plat prezidenta činí 3 632 400 korun, měsíčně tedy přes 302 tisíc korun. Ty bude pobírat naposledy v březnu příštího roku, kdy mu mandát vyprší.

➤ AUTO S ŘIDIČEM – Český prezident může po odchodu z funkce využívat buď služeb ochranné služby zahrnující vozidlo s řidičem, anebo služebního auta s řidičem či bez něho.

Přečtěte si
illenne
9. 6. 2022 • 09:15

Ten je zabezpečený až dost, hezky se mu prezidentování vyplatilo. Senioři s malým důchodem za celoživotní práci jsou rádi, že přežijí od důchodu k důchodu. Dům bude mít postavený, tak k čemu v jeho věku kancelář a ještě asistenta.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.