Poplach kvůli silnici v Třinci! Zaplaví obchvat Olše? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Poplach kvůli silnici v Třinci! Zaplaví obchvat Olše?

Olše se nebezpečně přibližuje k mezinárodní silnici.
Olše se nebezpečně přibližuje k mezinárodní silnici. (Foto Aha! – Jana Gartnerová, ara)

Řeka Olše se přibližuje k silničnímu obchvatu Třince. Příčinou je eroze. Může se stát, že auta vystřídají loďky. Špatný stav je zejména v katastru Bystřice. Podle starosty Romana Wróbla tu už bliká výstražné světlo.

Na možnou hrozbu upozornil geolog Miroslav Bubík před dvěma roky, meandr řeky je významnou geologickou lokalitou. Nic se nedělo, až nyní dorazila Wróblovi na stůl zpráva České geologické společnosti, která jeho obavy potvrzuje. „Situace je vážná. Břeh je nyní od protihlukové stěny už jen 13 metrů. Každá větší voda může jeho posun prohloubit a ze silně frekventovaného čtyřproudého tahu udělat koryto řeky,“ uvedl Miroslav Bubík.

Jednat se musí rychle

„Chci svolat zástupce Ředitelství silnic a dálnic, Povodí Odry a města Třince, aby se co nejrychleji našlo řešení. Nikdo ani nechce pomyslet, že by se v případě sesunutí vozovky ty tisíce kamionů a aut vrátily na obecní cesty sedmi obcí podél obchvatu,“ řekl starosta Wróbel.

Hledá se řešení

Stav za protihlukovou stěnou se stále mění a meandr se rychle přibližuje k mezinárodní spojnici. „Pokud by ji divočejší voda odnesla, následky budou nedozírné,“ tvrdí Miroslav Bubík. Povodí Odry uvedlo, že tento problém není jejich starost. „Víme o tom a hledáme řešení,“ říká mluvčí ŘSD Miroslav Mazal. Na vytoužený obchvat v délce 11 kilometrů na silnici I/11 čekali lidé na Třinecku a Jablunkovsku 11 let. Hlavní tah na Slovensko se rozjel v roce 2017. Provoz je tak silný, že jakákoliv oprava znamená hodinové kolony.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.