Náměstí plné skvostů na čtyřech kolech: V Ostravě odstartovala 22. Veteran Rally | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Náměstí plné skvostů na čtyřech kolech: V Ostravě odstartovala 22. Veteran Rally

Jiří Toloch a jeho Tatra 17 Phaeton.
Jiří Toloch a jeho Tatra 17 Phaeton. (Foto Aha! – Michal Charbulák)

Sporťáky, kabriolety i luxusní limuzíny z doby první republiky. Pastvou pro oči byl start klasické soutěžní přehlídky Veteran Rallye v Ostravě. Nejstarším a nejobdivovanějším vozem byla Tatra 17 Phaeton z roku 1927. Dorazil s ní majitel Jiří Toloch (74).

„Získal jsem ji od legendárního šéfa ostravského Veteran Clubu Jiřího Vaňka, který na ni neměl čas a peníze, věnoval se jinému autu. Prodal mi ji jako rám, čtyři kola a rozebraný motor,“ směje se Jiří Toloch z Ostravy. „Ale já do toho přesto rád šel,“ dodal. Jeho tatrovka byla ve stejné barvě vyrobena pro první znojemský pivovar. „Jenže v roce 1934 ji nabourali a opravena byla jako hasičský vůz pro hasiče v Moravské Třebové. Naštěstí už má ale zpět svou původní podobu i barvu,“ usmál se majitel.

Časté opravy

Ač jde o zasloužilého veterána, Tatra 17 rozhodně Jiřímu Tolochovi jen nestojí v garáži. „Pořídil jsem ji před 19 roky, jezdím s ní šest let. Najeto už mám šest tisíc kilometrů. Byl jsem s ní třeba až ve Francii. Teď už ale kvůli zdraví jezdím méně,“ přiznal šofér. I jeho tatrovka má ale bolístky. „Každou chvíli je třeba něco opravit. Tu dynamo, tam startér či uhlíky. Nový chladič mě stál 80 tisíc. Už jsem do auta dal asi milion a půl korun. Když dojedu, tak dojedu, když ne, tak ne,“ bere vše s nadhledem Jiří Toloch.

Aero 662: Označení dle motoru, měl 662 ccm objemu.

Přijelo i porsche

Přehlídka veteránů a motoristických legend se konala letos už po dvaadvacáté. Na startu se sešlo 64 vozů, nejstarším byla Tatra 17 Jiřího Tolocha z roku 1927, nejmladším sporťák Porsche 928 GT z roku 1989. Sjeli se nadšenci a řidiči z Česka, ale také 11 polských, tři slovenské a jedna rakouská posádka.

Víte, že...

...Tatra 17 byla ve své době symbolem luxusu? Tuhle limuzínu si mohla dovolit jen bohatá klientela.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.