Za chuť na mláďata výřice draze zaplatila! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Za chuť na mláďata výřice draze zaplatila!

Samice výra se po amputaci nohy zotavuje v záchranné stanici ve Studánce na Tachovsku.
Samice výra se po amputaci nohy zotavuje v záchranné stanici ve Studánce na Tachovsku. (Foto Aha! – R. Vébrová a K. Bobál)

Chuť na mláďata jiné sovy přišla draho samici výra velkého. Z dutiny stromu u Kladrub na Tachovsku chtěla vylovit malé puštíky. Jenže si přitom zaklínila pařát.

Jak se na stromě zmítala, vážně se poranila. Na pomoc přijeli hasiči s výškovou technikou. „Nejprve jsme vyprostili zraněného dravce a poté i mláďata puštíka,“ popsal jejich mluvčí Petr Poncar. Ptáků se ujal zvířecí záchranář Karel Bobál. Zranění výra bylo ale tak vážné, že mu veterinář musel část stojáku, amputovat. Jedno mládě puštíka kvůli podchlazení uhynulo, druhé nabírá sílu v záchranné stanici na Tachovsku. Ve voliéře se zotavuje i samice výra. „Užívá antibiotika, s chutí začala přijímat potravu,“ uvedl Karel Bobál. Kvůli svému handicapu už ale zůstane v péči lidí.

Víte, že...

...výr velký je největší evropská sova, jejíž rozpětí křídel je až 180 cm? Loví žáby, ještěrky, ptáky, troufne si na srnče či sele.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.