Vzácné cibetky v Safari Parku Dvůr Králové: Čtyřčata vyšla do světa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vzácné cibetky v Safari Parku Dvůr Králové: Čtyřčata vyšla do světa

Mláďata, která se narodila 5. května, máma ostražitě hlídá.
Mláďata, která se narodila 5. května, máma ostražitě hlídá. (Foto SPDK/Simona Jiřičková)

Čtyři malé cibetky ještě donedávna ukrývala máma Tika v porodní boudě v Safari Parku Dvůr Králové. Sílí a rostou každým dnem, a tak už ji zvědavě následují ven.

Pro návštěvníky je to velká událost. „V Česku a na Slovensku dosud lidé nikdy nemohli takto mladé cibetky africké vidět,“ říká mluvčí parku Zuzana Boučková. Vůbec poprvé se ve Dvoře Králové narodily loni. Tehdy ale byly dlouho v zázemí. „Protože nikde jinde v zemi se dosud odchov nepodařil, je současná situace zcela mimořádná,“ dodává Boučková. Cibetky v zoo jsou raritou. Chová je méně zahrad než například známé medvídky, pandy velké. K vidění jsou v devíti zoo na planetě. Safari Park jich má nyní sedm, tedy nejvíc ze všech.

Z bobků nejdražší káva

Cibetky se kromě jiného živí ve volné přírodě plody kávovníku. Ze zrn, která projdou jejich trávicím ústrojím neporušená, se vyrábí údajně nejlepší a také nejdražší káva na světě.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.