Marie Adamusová přišla do Třince na umístěnku: Pacientům jsem nerozuměla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Marie Adamusová přišla do Třince na umístěnku: Pacientům jsem nerozuměla

Zdravotní sestra Marie Adamusová pracuje v nemocnici přesně 58 let.
Zdravotní sestra Marie Adamusová pracuje v nemocnici přesně 58 let. (Foto AGEL )

Obrovskou věrnost svému povolání prokazuje Marie Adamusová (76), původem z Holešovic na Kroměřížsku. V 60. letech nastoupila jako mladá zdravotní sestra do špitálu v Třinci-Podlesí, zůstala tu desítky let až dodnes.

Za to, že je sestřičkou, může tak trochu kamarádka. „Ve čtrnácti letech jsem váhala, co chci dělat. Líbila se mi práce sekretářky, ale po vzoru kamarádky jsem si podala přihlášku na zdravotní školu v Gottwaldově (Zlíně),“ líčila Marie Adamusová. Obě dívky po studiu putovaly v roce 1964 do Třince. „Poslali nás na umístěnku tam, kde bylo málo pracovních sil. Ani jsme nevěděly, kde Třinec je. Když jsme dojely, nikdo nás nečekal. Byly jsme vykulené a spaly první tři noci na lehátkách na rehabilitaci,“ pokračovala.

Jazyková bariéra

Velkým šokem byla pro Marii Adamusovou zdejší mluva »po našymu« (dialekt s výrazným vlivem polštiny, pozn. red.). „Přišla jsem na pokoj, a první, co mi paní říká, bylo »Šostřičko pytečky herbatke«. Já na to: Prosím? Co si přejete? Naštěstí vedle ležící pacientka mi přetlumočila, že paní se chce napít čaje,“ směje se. Dnes už rozumí, s Třincem je pevně spjatá. „Vůbec nelituji, že jsem šla na zdravotní školu. Tuhle práci musíte mít rádi, nejde ji brát jen jako zaměstnání. Člověk získá přehled, rozšíří si obzory,“ uzavřela maminka dvou dcer a babička dvou vnuků.

Velká škola na chirurgii

Za téměř 60 let praxe v nemocnici vystřídala Marie Adamusová vícero oddělení i ambulancí, nejtěžší ale byla služba na chirurgii. „Byla to pro mne velká škola. Ošetřovaly se úrazy jak lehké, tak těžké, spáleniny, vnitřní zranění, akutní příhody... Než přišel doktor, museli jsme si se vším poradit,“ řekla. Nyní působí na neurologické ambulanci a rehabilitaci.

Pacienti se změnili

Přestože paní Marie přistupovala vždy ke všem pacientům stejně, přece jen dnes pozoruje jisté změny v jejich chování. „V minulosti byli pacienti pokornější, vděčnější. Ale to bylo dané dobou. Dnešní doba je velmi uspěchaná,“ má jasno sestra.

Víte, že...

...Marie Adamusová od roku 2005 vede Klub Marie, který sdružuje ženy s nádorovým onemocněním prsu?



Přečtěte si
dakram1
18. 5. 2022 • 12:37

Sestřička by si zasloužila řád Bílého kříže. Dokázala se přizpůsobit
okresu, krajovým zvyklostem, určitě měla rodinu, které někdy ukrajovala i svůj čas...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.