Karlovarský kraj usiluje o leteckou záchranku: Tisíce lidí bez pomoci?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Karlovarský kraj usiluje o leteckou záchranku: Tisíce lidí bez pomoci?!

Vrtulníky z Ústecka a Plzeňska létají na Karlovarsko převážně pro pacienty po těžkých úrazech nebo autonehodách.
Vrtulníky z Ústecka a Plzeňska létají na Karlovarsko převážně pro pacienty po těžkých úrazech nebo autonehodách. (Foto Záchranná služba Karlovarského kraje)

Karlovarský kraj nemá jako jediný v Česku vlastní leteckou záchranku. Převoz téměř tří stovek pacientů ročně zajišťují z okolních regionů. Záchranáři volají po změně.

„Využíváme zejména leteckou záchrannou službu Plzeň Líně, kde se nám snaží vycházet co nejvíce vstříc. Doba doletu do zákonem daných 20 minut je ale pouze na jedné třetině kraje,“ říká ředitel karlovarské záchranné služby Jiří Smetana. Mimo dolet jsou tak podle jeho slov velká města, jako jsou Sokolov, Cheb nebo Aš a veškerá sportovní střediska v Krušných horách.

„Jedná se o území, kde trvale žije cca 200 tisíc obyvatel a kudy ročně projde asi milion turistů,“ doplňuje Smetana. Současné rozmístění základen leteckých záchranek je dáno pouze historicky. O jejich zřízení rozhoduje ministerstvo zdravotnictví. Každých sedm let probíhá výběrové řízení, které hodnotí rozložení umístění jednotlivých leteckých záchranek po ČR. Vedení Karlovarského kraje na neuspokojivou situaci upozornilo již v předešlých letech. Vždy ale bez odezvy.

Žlutě jsou označeny oblasti, kam se letecká záchranka za 20 minut nedostane.

Transportovali 271 lidí

Vrtulníky pro karlovarské pacienty míří ještě z Ústeckého kraje. Jen loni jich v kraji letecké záchranky odvezli na speciální pracoviště asi 271. Pokud by ale letecky byli převáženi i jiní pacienti než s úrazem, jejich počet by vzrostl asi na 400. Záchranáři proto s vedením Karlovarského kraje chtějí znovu apelovat na ministerstvo, aby leteckou záchranku v kraji zřídilo.

Zachraňují životy už 35 let

Létají do těžko přístupných míst a zachrání tisíce lidí ročně! První základna letecká záchranné služby vznikla přesně před 35 lety v pražské Ruzyni. Československo patřilo v rámci střední a východní Evropy k průkopníkům letecké zdravotnické pomoci, vůbec první transport zraněného na našem území proběhl již v srpnu 1956 na trase z Terezína do vojenské nemocnice ve Střešovicích.

Na zřízení pravidelné letecké služby se pracovalo od 70. let, až 1. dubna 1985 se však povedlo pod volacím znakem Kryštof 01 otevřít první základnu v pražské Ruzyni. Záchranka odsud létala původně se sovětskými vrtulníky Mi-2, které byly později nahrazeny polskými stroji PZL Kania.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.