V Botanické zahradě Liberec vykvetly bonsaje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

V Botanické zahradě Liberec vykvetly bonsaje

Železnec ztepilý má červené květy, které opyluje hmyz, ptáci a také gekoni.
Železnec ztepilý má červené květy, které opyluje hmyz, ptáci a také gekoni. (Foto Aha! – Josef Slabý)

Bonsaj v doslovném překladu znamená strom v misce. Stromečky většinou dorůstají maximálně do jednoho metru. Pěstování bonsají je náročné na čas a péči a liberecká botanická zahrada jich má hned několik. S příchodem jara začaly na větvích některých z nich rašit už první květy

„Malým divem přírody je to, že bonsaje mohou kvést. Jejich květy mají rozměry jako u normálně vyvinutých stromů,“ říká ředitel liberecké botanické zahrady Miloslav Studnička. V posledních dnech vyrašily okvětní lístky u dvou místních bonsají. Mezi ně patří železnec ztepilý, který se řadí mezi šplhavé keře a stromy. Pochází z Nového Zélandu. V přírodě jeho červené květy opyluje nejen hmyz, ale především tropičtí ptáci, nebo dokonce gekoni. Léčivka z Afriky Druhou kvetoucí bonsají je marhaník granátový. Tento menší stromek roste především ve Středomoří. Původně ale pochází z pobřeží afrického Somálska. Ve středověku se jeho kůra a plody využívaly k léčitelským účelům, především proti cizopasníkům, jako je tasemnice. Květy marhaníku jsou výrazně červené a plodí granátová jablka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.