Britové obviňují dceru válečného kapitána: Rozkrádala tátovu charitu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Britové obviňují dceru válečného kapitána: Rozkrádala tátovu charitu!

S dcerou na oslavě svých 100. narozenin.
S dcerou na oslavě svých 100. narozenin. (Foto Profimedia.cz)

Britský válečný veterán Tom Moore (†100) se stal symbolem boje proti koronaviru. Štrádováním s chodítkem po zahradě se mu podařilo vybrat miliardu korun pro přetížené britské zdravotníky. Teď se ale hrdina musí v hrobě obracet. Jeho dceru totiž obviňují z toho, že charitu rozkrádala!

Moore se na jaře 2020 stal národním hrdinou a celý svět tehdy dojatě sledoval, jak se s chodítkem plouží z jednoho konce 25 metrů dlouhé zahrady na druhý. Kapitán původně doufal, že se mu podaří vybrat 1000 liber (zhruba 31 tis. Kč), tenhle cíl ale zvládl pokořit do 24 hodin a nakonec si rekordní částkou za charitativní pochod a tím, že se stal nejstarším člověkem, který se umístil se svou písní na prvním místě hlavních britských hitparád, vysloužil hned dva zápisy do Guinnessovky! Teď se jméno hrdiny skloňuje po celé Británii znovu. Důvodem je jeho dcera Hannah Ingram-Mooreová, která jménem veterána z 2. světové války založila charitu a část peněz si prý sypala do vlastní kapsy!

Z účetnictví vyplývá, že během prvního roku své existence nadace vyplatila na grantech pouze 162 tisíc liber (zhruba 5 mil. Kč), ale její celkové výdaje překročily 400 tis. liber (12,5 mil. Kč), přičemž 240 tis. liber (7,5 mil. Kč) z toho spolkly jenom výdaje na fundraising a administrativu. Celkem 50 tisíc liber (1,6 mil. Kč) také putovalo na konta společností (mj. poradenská firmy Maytrix), které vede kapitánova dcera Hannah s manželem Colinem.

Jako generální ředitelka nadace si podle zveřejněných obvinění Hannah měla přijít na 150 tisíc liber za rok (téměř 4,7 mil. Kč)! Něco takového ale ona sama rezolutně popírá. „Není to absolutně žádná pravda. Strážím odkaz svého otce a nikdy bych jej nepoškodila,“ soptila v pořadu This Morning, kam přišla spekulace vyvracet. „Ta suma pochází z našeho dotazu, jaký by měl plat ředitele být. A jde o tu horní hranici. Ten můj je daleko blíž té nejnižší, která je 65 000 liber ročně,“ bránila se Britka, jejíž špatné jméno vrhá stín i na nadaci otce, pro něhož byla pomoc potřebným vším.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.